Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori će se nastaviti

Završen sastanak Vlade i MOL-a oko Ine: Dotaknuli se upravljačkih prava, ali nema dogovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori predstavnika hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije MOL o međusobnim odnosima u Ini nastavljeni su danas u Državnoj rezidenciji u Zagrebu.

U Vladinom pregovaračkom timu na čelu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom su i šef Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Penović i odvjetnik Luka Mišetić, nekadašnji branitelj generala Ante Gotovine. S mađarske strane, uz šefa Uprave INA-e Zsoltana Áldotta, su i dva člana Upravnog odbora MOL-a, Joszef Molnar i Oszkar Vilagi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nada se jasnom stavu Vrdoljak: Treći krug pregovora s MOL-om u sljedećih 10 dana Slika nije dostupna Šef mađarskog MOL-a Hernadi: Nismo spremni na pregovore oko upravljanja Inom

Nakon sastanka ministar Vrdoljak rekao je kako su se dotaknuli teme upravljačkih prava, ali kako očito postoje različita stajališta po tom pitanju. Istaknuo je kako će hrvatska strana učiniti sve da zaštiti interese Hrvatske.

'Imamo dosta otvorenih pitanja i nesuglasica. Danas smo otvorili i predložili novi način korporativnog upravljanja koji ćemo sutra i službeno uputiti kolegama iz MOL-a. Mislim da bi bilo dobro, a tako smo se i sporazumjeli, da ćemo nastaviti s kontinuitetom pregovaranja', rekao je Vrdoljak.

Hrvatski ministar gospodarstva kaže kako, i pored otvorenih tema i nesuglasica koje očito postoje, i dalje misli da se može doći do najboljeg rješenja.

'Hrvatska Vlada će napraviti sigurno sve što treba da zaštiti Inu, ispregovara poziciju Ine u interesu same kompanije, njenih zaposlenika i u konačnosti energetske stabilnosti Hrvatske', ističe Vrdoljak.

>>NAJBOGATIJI Mađar i suvlasnik MOL-a stigao na pregovore s Vladom

'Danas održani sastanak pokazao je da i dalje postoje znatne razlike u stavovima dvaju partnera. Što se tiče upravljanja Inom, čvrsto vjerujemo da je postojeći model u skladu s najboljom međunarodnom praksom te hrvatskim i europskim propisima. U svakom slučaju, uvjereni smo da ćemo zajedno s Vladom Republike Hrvatske pronaći rješenje koje će doprinijeti budućnosti Ine', rekao je glavni izvršni direktor MOL Grupe Józsefa Molnára.

Podsjetimo, hrvatska strana traži preispitivanje dioničarskog ugovora za INA-u inzistirajući na većem udjelu u upravljačkim pravima, dok mađarski MOL, koji drži 49,1% dionica, zamjera Vladi kršenje ugovora iz 2009. o preuzimanju neprifitabilnog dijela plinskog biznisa.

Na prvom sastanku pregovaračkih timova u rujnu dogovorena su pravila igre za nastavak pregovora, a jesu li oni danas odmakli i konkretizirani raspravom o upravljačkim pravima u hrvatskoj naftnoj kompaniji, tek ćemo saznati. (Media servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene