Obavijesti Video Pretražite Navigacija
12 medalja s 3 olimpijade

Novi hrvatski genijalci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devetero učenika s međunarodnih se informatičkih olimpijada vratilo s čak 12 medalja. Svi olipmijci mlađi su od 20 godina, a najmlađem je tek 13.

Hrvatski mladi informatički timovi na ovogodišnjim su međunarodnim informatičkim olimpijadama osvojili 12 novih medalja, a svojim su rezultatima učvrstili reputaciju hrvatskih informatičara kao opasnih protivnika te navijestili dosad najuspješniju godinu rada Hrvatskog saveza informatičara (HSIN) s mladim informatičarima, istaknuto je danas na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni članovi i voditelji timova.

"Ovo bi trebala biti najuspješnija godina rada s mladim informatičarima na međunarodnoj razini: devetero učenika, od kojih najmlađi ima tek 13 godina, osvojilo je 12 medalja na tri olimpijade", kazao je u uvodnom govoru tajnik HSIN-a i voditelj priprema i organizacije međunarodnih nastupa Ivo Šeparović. "Ti rezultati nisu stvoreni jučer, oni su rezultat godina truda i rada, a ova je godina finale svega uloženog", kazao je Šeparović.

U ovoj su godini mladi informatičari nastupili na tri međunarodna informatička natjecanja, osvojivši jednu zlatnu, osam srebrnih, te tri brončane medalje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olimpijske medalje ne stižu samo iz Pekinga Slika nije dostupna Hrvatski informatičari pobijedili na natjecanju ACSL

>> Informatički odlikaš za računalom tek sat dnevno

Zlatnu medalju osvojio je Marin Tomić iz zagrebačke V. gimnazije, na 24. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI), koja se ove godine održala u mjestima Sirmione i Montichiari na jezeru Lago di Garda u Italiji. Na najvažnijemu svjetskom znanstvenom informatičkom natjecanju za učenike srednjih škola u dobi do 19 godina, među 317 učenika iz 84 države svijeta, hrvatski su mladi informatičari osvojili i tri srebrne medalje - Domagoj Ćevid iz V. gimnazije u Zagrebu, te Antun Razum i Dominik Gleich iz XV. gimnazije u Zagrebu. Hrvatsku reprezentaciju vodili su Ivo šeparović, Matija Osrečki i Krešimir Malnar.

"Time su Hrvatsku učvrstili na visokom petom mjestu tog najznačajnijeg i najpopularnijeg informatičkog natjecanja mladih u svijetu, te na drugom mjestu u ujedinjenoj Europi, nakon Rumunjske", kazao je Šeparović.

Na 19. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI), jednom od najpriznatijih regionalnih informatičkih natjecanja srednjoškolaca u svijetu na kojemu se ove godine u mađarskom gradu Tata natjecalo 53 učenika, hrvatska je informatička reprezentacija osvojila četiri medalje. Srebrnu su medalju osvojili Antun Razum i Tomislav Tunković iz XV. gimnazije, odnosno, Gimnazije L. Vranjanina u Zagrebu. Reprezentaciju su vodili Aron Bohr, Matija Osrečki i Ivan Katanić.

>> Učenicima za osvojene medalje tek - priznanje

Na 6. juniorskoj balkanskoj olimpijadi (JBOI), koja se od 2007. održava kao natjecanje za mlađe učenike u dobi do 16 godina u sklopu Balkanske informatičke olimpijade (BOI), hrvatski je informatički tim u Ohridu u Makedoniji osvojio tri srebrne i jednu brončanu medalju.

Pod vodstvom Igora Čanadija kao odgovornog voditelja i Alena Spiegla kao stručnog voditelja, srebrne su medalje osvojili Domagoj Bradač iz OŠ Otok u Zagrebu, Branimir Filipović iz XV. gimnazije u Zagrebu, te Nikola Pintarić iz OŠ I.G. Kovačića iz Sv. Juraja na Bregu. Brončanu je medalju osvojio Vedran Kurdija, učenik OŠ Mladost u Zagrebu te ujedno i najmlađi natjecatelj hrvatske reprezentacije.

Šeparović je naglasio kako je, zahvaljujući dobrim rezultatima koje kontinuirano postiže na svjetskim natjecanjima, Hrvatska pozvana da bude suorganizator 1. juniorske svjetske informatičke olimpijade, koja će se održati u rujnu iduće godine u Bugarskoj.

>> Doznajte kako se mladi hrvatski genijalci pripremaju za svjetsko natjecanje informatičara

Hrvatski savez informatičara nastupe na međunarodnim natjecanjima organizira od 1993. godine. U 19 godina hrvatske su reprezentacije mladih informatičara u organizaciji HSIN-a osvojile ukupno 138 medalja medalje, od čega 26 zlatnih, 46 srebrnih, te 66 brončanih medalja.

Kandidat za reprezentaciju, da bi se plasirao na Hrvatsku informatičku olimpijadu (HIO), a zatim i na izborne pripreme, treba tijekom školske godine postići što bolje rezultate na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici (HONI) i na Državnom natjecanju iz informatike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene