Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlatni gimnazijalci

Učenicima za osvojene medalje tek - priznanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako dijele ministarstvo sa sportašima, talentirani učenici i studenti ostat će praznih džepova. U Hrvatsku su u posljednjih mjesec dana donijeli čak 17 medalja sa svjetskih natjecanja iz matematike, kemije i informatike.

Naši su mladi informatičari već godinama na vrhu prema broju osvojenih medalja. Unatoč izvrsnim rezultatima za takve učenike ministarstvo i Agencija za odgoj i obrazovanje nemaju predviđena nikakva sredstva.

Pročitajte i ovo Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

>> Doznajte kako se mladi hrvatski genijalci pripremaju za svjetsko natjecanje informatičara

Antun, Matja i Tomislav Hrvatskoj su u posljednjih mjesec dana donijeli tri međunarodne medalje. Srebro oko Tomislavova vrata zasjalo je u Washingtonu na svjetskom natjecanju iz kemije. Antun i Matija Višestruki su informatički državni prvaci i osvajači nekoliko medalja sa svjetskih natjecanja.

'Super je osjećaj, osjećate se ispunjeno, vidite da se trud isplati i zadovoljni ste sa sobom', kaže Matija.

Unatoč uloženom radu ponosni hrvatski učenici ostat će praznih džepova. Zavidni rezultati pomoći će im tek pri izravnom upisu na fakultet ili ostvarivanju dodatnih bodova za stipendiju. 'Neizravno, da, jer mi omogućava stipendiju grada Zagreba. Omogućava mi daljnje uspjehe u znanosti', kaže Tomislav Begušić.

Iz ministarstva obrazovanja potvrdili su da za učenike ne postoji novčana nagrada. Plaćaju im tek put na natjecanje. No ne i njihovim mentorima. A iako izgleda potpuno jednako kao i olimpijska, zlatna medalja osvojena na svjetskom natjecanju iz znanja učeniku će donijeti tek priznanje i Oskara.

'Nije da sam ljut, ali smatram da bi se moglo dati više pozornosti natjecanjima u znanju, pogotovo ovim međunarodnim olimpijadma, na kojima učenici iz Hrvatske osvajaju dobre rezultate', kaže Antun Razum.

Antunu i Matiji u pripremanju i odlasku na natjecanja pomaže savez informatičara. Novčane nagrade nisu im motivacija. Od nadležnih traže tek malo više poštovanja.

'Za sada nisam išao ni jednom u ministarstvo, prošle sam godine bio na primanju kod predsjednika i to je, zasad, sve', kaže Matija.

U posljednjih mjesec dana naši su učenici u zemlju donijeli 17 medalja sa svjetskih natjecanja. Na stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nismo našli čestitku ni za jednu od njih.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene