Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči dodjele Nobelove nagrade

UN i SAD pozvali Kinu da oslobodi nobelovca Liu Xiaoboa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi još jednom su pozvali Kinu da oslobodi disidenta Liu Xiaoboa.

Oslobođenje za ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir zatraženo je uoči Međunarodnog dana ljudskih prava kada se nagrada uručuje.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u

>> Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou

>> Kina: Potvrđena 11-godišnja kazna zatvora Liu Xiaobou

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navanethem Pillay pozivajući na oslobađanje kineskog disidenta istaknula je da njegovo zatočenje pokazuje opasnosti i zlostavljanja kojima su branitelji prava izloženi diljem svijeta. Liu Xiaoboa navela je kao primjer branitelja ljudskih prava koji plaća visoku cijenu za svoj aktivizam naglasivši kako je kazna od 11 godina zatvora iznimno oštra.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Philipe Crowley u ime SAD-a pozdravio je dodjelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu. I on je pozvao na njegovo oslobađanje pozvavši Kinu da se pridržava 'svojih obveza iz međunarodnog prava - na poštivanje temeljnih sloboda i ljudskih prava svojih građana'. Naglasio je da SAD Nobelovoj nagradi za mir pridaje veliku važnost pa će na svečanoj dodjeli sudjelovati i američki veleposlanik Barry White. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene