Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rođeni Đakovčanin tvrdi

'Da sam znao da će biti ovakva situacija nikad se ne bi vratio. Istra je Amerika za Slavoniju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi rasprodaju obiteljske kuće i odlaze u inozemstvo, oni koji su mirovinu zaradili preko granice, više se ni ne vraćaju, a ima i onih koji održavanje kuće više ne mogu financirati.

U Đakovu više od dvije stotine kuća čeka nove vlasnike. Danas se po cijeni od 30-ak tisuća eura, što je prije krize bila cijena gradilišta, mogu kupiti odmah useljive kuće.

Pročitajte i ovo Gradilište, ilustracija Kako do nekretnine Mladi par koji kupuje stan: "Cijene nisu najgore, ovo nam je najveći problem..." Slika nije dostupna Cijene 'kikiriki' NEKRETNINE U BESCJENJE U slavonskom gradiću prodaje se čak 200 obiteljskih kuća

Darko Vidaković je prisiljen prodati obiteljsku kuću. "Da smanjimo postupak troška. Svaki se mjesec plaćaju sve režije. I došlo je do toga", kaže on. Kuća je kao rupa bez dna, a novca nema. Kuću i okućnicu prodaje za 25 tisuća eura.

U Đakovu se prodaje više od dvije stotine kuća. "Jako puno naroda nema redovnih primanja. Masa ima starih porodica, mladi su otišli trbuhom za kruhom", kaže Vlado Rechner, vlasnik agencije za nekretnine.

Za mlade posla nema pa ih u rodnom gradu ne zadržava ni vlastiti krov nad glavom. Iako se kuće prodaju ispod cijene, za trgovce nekretninama vrijeme kao da je stalo. "Nikad nije bilo gore", ističe Mirko Sabljar, vlasnik agencije za nekretnine.

Kuće u Đakovštini površine poput ove oko 100 metara četvornih još do prošle godine plaćale su se odnosno kupovale za 60 tisuća eura. Njihova cijena danas je upola manja. Kuću možete naći već za 30 tisuća eura.

I Stjepan Kolić prodaje stan u samom središtu grada veličine 40 metara kvadratnih za 32.000 eura koji je kupio prije 8 godina za 44.000 eura. Ovaj rođeni Đakovčanin napustio je život u Istri kako bi ovdje proživio starost.

"Da sam znao da će ovakva situacija biti u Slavoniji nikad se ne bi vratio. Ipak je dolje more. Istra je Amerika za Slavoniju", kaže. A ponuda bi uskoro mogla biti još veća od potražnje jer će novi porezi na nekretnine biti dodatno opterećenje na kućni proračun vlasnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene