447938
447938
447938
447938
447938

Nikolić traži od hrvatskih dužnosnika da zaustave uvrede na račun Srba

  • , 25.08.2016., 19:23
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio je od hrvatskih dužnosnika "koji imaju utjecaja" da zaustave uvrede na račun Srbije, ocijenivši kako ga riječi bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića da su Srbi "šaka jada" podsjećaju na ono što je o Srbima mislio i kako je djelovao Ante Pavelić.

 
 
 
 
Srbijanski premijer Tomislav Nikolić (Foto: AFP)
Srbijanski premijer Tomislav Nikolić (Foto: AFP)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio je u četvrtak od hrvatskih dužnosnika "koji imaju utjecaja" da zaustave uvrede na račun Srbije, ocijenivši kako ga riječi bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića da su Srbi "šaka jada" podsjećaju na ono što je o Srbima mislio i kako je djelovao Ante Pavelić.

"Te njegove (Milanovićeve) riječi me podsjećaju na ono što je o nama mislio i kako je prema nama djelovao Ante Pavelić i bojim se da protok više desetljeća uopće nije utjecao na mnoge ljude u Hrvatskoj", rekao je Nikolić, komentirajući izjavu bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o Srbima, izrečenu na sastanku s hrvatskim braniteljima koji je tajno sniman.

Nikolić je poručio da Srbija i dalje pruža ruku pomirenja i neće "zatvarati granicu niti svoje odnose sa Hrvatskom".

"Mi dalje pružamo ruku pomirenja. Ponavljam, od Hrvatske ovisi da li ćemo mi imati dobre odnose ili ne - Srbija je uvijek spremna", naglasio je Nikolić, poručivši utjecajnim dužnosnicima u Hrvatskoj da zaustave retoriku koja diže tenzije.

"Poručujem onima koji u Hrvatskoj imaju utjecaja i koji ovo mogu zaustavitti - zaustavite ovo! To što Srbija šuti nije znak da je Srbija slaba, nego je znak da Srbija želi živjeti u miru sa svima, pa i s Hrvatskom", rekao je Nikolić, objasnivši kako misli i na Srbe u Hrvatskoj "koji bi zbog ovakvih izjava mogli ponovno biti predmetom progona".

"Srbija na to sigurno ne bi smjela gledati kao da se ne događa i ne bi mogla ostati ravnodušna“, rekao je Nikolić.

Srbijanski predsjednik ocijenio je da se u hrvatskim kampanjama uvijek mogu očekivati "najžešći mogući napadi, ne toliko na Srbiju koliko na Srbe kao narod, kao naciju, zato što se u Hrvatskoj još uvijek tako dobivaju veliki politički bodovi".

"Na tome se stvara nekakav uspjeh, a to je neuspjeh. Ako na mržnji prema jednom narodu formirate svoju unutarnju politiku i nagovještavate kakva će ta politika biti prema susjednoj državi, onda to znači da Hrvatska i dalje srlja u ponor i da ne pomažu upozorenja iz Srbije, iz EU, preko Atlantika, od mnogih država, od mnogih ljudi koji žele dobro zemljinoj kugli“, ocijenio je srbijanski šef države.

Nikolić je, u povodu Milanovićevih ocjena i komentara u razgovoru s hrvatskim braniteljima, rekao kako "sa žaljenjem prati događanja u susjednoj državi", ocijenivši kako "napori Srbije da uspostavi dobre odnose, da iza leđa ostavi svu lošu povijest srpsko-hrvatskih odnosa, nisu urodili plodom".

Nikolić je rekao kako ne zna šta je pravi motiv Milanovićevih izjava, osim kampanje, naglašavajući da Milanović "nije običan političar", već čovjek koji ponovno želi biti na čelu hrvatske vlade.

"Milanović nije običan političar, to je čovjek koji računa da bi ponovno mogao formirati Vladu Hrvatske poslije izbora i već je nagovijestio koliko bi pogubni bili potezi njegove Vlade po srpsko-hrvatske odnose", prokomentirao je Nikolić.

Srbijanski elektronički mediji i portali objavili su tonske snimke Milanovićeva razgovora s braniteljima, a njegove izjave prenijeli su i današnji tiskani mediji, ali s vidno manje pozornosti koju su posvetili prijeporima srpskih i hrvatskih dužnosnika prehodnih dana.

Mirnji tonovi uočljivi su napose u tabloidima, u kojima prethodnih dana nisu izostajali uvredljivi epiteti te spominjanje ustaške politike.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak da će se ministri u njegovoj vladi ubuduće "maksimalno suzdržavati" od komentara i reagiranja na izjave hrvatskih dužnosnika, ali će Srbija nastaviti provoditi politiku mira i dobrosusjednskih odnosa, uz očuvanje integriteta i suvereniteta države. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se