Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Katastrofa'

Dvostuki udar: U tjedan dana gorivo poskupljuje dva puta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako nije riječ o utorku, zbog Vladine odluke, gorivo je od danas na benzinskim postajama skuplje za 25 lipa po litri.

Najprodavaniji Eurosuper prodaje se po cijeni od 9,84 kuna, dok je nova cijena Eurodizela 9,11 kuna. No, već u utorak stiže dodatno poskupljenje. Benzini će poskupjeti za više od 30 lipa po litri, dok će Eurodizel poskupjeti za 29 lipa.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, novinar Nove TV Dizel skuplji od benzina Ovo je najsnažniji rast cijena goriva u posljednja dva mjeseca: Stručnjaci strahuju da je to tek početak Krešimir Babić - 1 Neodrživo poslovanje Očajni vlasnici malih pumpi pred slomom: "Netko će moći raditi dva, netko tri tjedna, a netko samo deset dana"

Vlada digla trošarine na gorivo i cigarete: 'U narednim godina dizat ćemo ih još'

'Katastrofa, Vlada samo diže novce na račun građana, a nikakve koristi od toga', ogorčen je vozač Danijel.

U samo četiri dana, litra goriva poskupjet će za čak 57 lipa. Već danas prosječan spremnik od 50 litara skuplji je za 13 kuna. No osim goriva, i cigarete imaju nove cijene.

Hrvatska će dakle u sljedeća 4 dana biti svjedokom nezabilježenog poskupljenja goriva.

Vozači s nevjericom gledaju nove cijene.

I dok se vlada nada milijunima, nove trošarine mogle bi imati obrnuti učinak. Vozači će po gorivo preko granice. Umjesto svog, punit će državni proračun susjeda. Novim nametima protive se i prijevoznici. Svoje kamione, više neće točiti u Hrvatskoj.

'Mi ćemo pozvati naše članstvo da masovno izbjegava tenkiranje u Hrvatskoj da se prebaci na susjedne zemlje gdje će biti povrat trošarina', rekao nam je Dragutin Kranjčec iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Na taj način, milijuni kuna, već od utorka, odlazit će iz Hrvatske. Nešto na što Banski dvori sigurno nisu računali.

'Novim trošarinama, novim nametima bit ćemo još manje konkurentni što sigurno ne dovodi do razvoja što se tiče transporta nego do njegovog gašenja', kaže Kranjčec.

Uz malo truda do velikih ušteda. Danijel je s novim trošarinama, cigarete zamijenio duhanom.

'Na cigarete je išlo oko 800 - 900 kuna otrilike zavisi opet kako se potrefi, a sad nekih 300 kuna maksimalno', kaže Danijel Čović.

Građani će štedjeti gdje god mogu. Vozit će se manje, trošit će manje, no unatoč tome, premijer je optimističan. Nove trošarine prema njemu, trebale bi potaknuti dugo očekivan oporavak.

'Ovo je početak gospodarskog rasta i definitivnog oporavka hrvatskog gospodarstva, rasta potrošnje, dakle boljih vremena i u Europi i u Hrvatskoj i nadamo se da nakon ovog stvari idu samo prema gore', rekao je Milanović.

Od danas prazniji novčanici, teško će potaknuti građane na veću potrošnju.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene