Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udar po džepu

Vlada digla trošarine na gorivo i cigarete: 'U narednim godina dizat ćemo ih još'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade, uz ostalo danas je i Prijedlog uredbe o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje.

Vlada je na današnjoj sjednici odlučil povećati trošarine na cigarete i gorivo. Takva odluka je, kažu, sukladna zahtjevu Europske komisije koja je tražila dodatne fiskalne napore od Vlade. ''Još smo ispod zahtjeva Komisije, u narednim godinama morat ćemo još dizati trošarine na duhan', rekao je ministar Lalovac.

Pročitajte i ovo Ilustracija na dva tjedna Dobre vijesti za vozače: Objavljene nove cijene goriva, provjerite koliko ćete plaćati Ilustracija vrijede dva tjedna Od utorka nove cijene: Pogledajte za koliko pojeftinjuje gorivo

Podsjetimo, povećanje trošarina na gorivo iznosit će 20 lipa, a ukupan prihod u proračun od novih trošarina na cigarete i gorivo bit će 430 milijuna kuna.

U Banskim dvorima smatraju da to neće dovesti i do poskupljenja cijena goriva na benzinskim crpkama, jer trgovci imaju nešto manevarskog prostora u maržama. Ako do njega dođe, cijene neće korespondirati cijeni poskupljenja trošarina, odnosno bit će manje.

Trošarina na gorivo raste za 20 lipa, raste i trošarina na duhan

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako je Vlada i službeno odustala od prvotnog modela monetizacije javnog duga vezanog uz autoceste. Međutim, prije sjednice Vlade ministar Hajdaš Dončić rekao je kako se od monetizacije kao takve ne odustaje. '"Vlada nije odustala od monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb", rekao je Hajdaš Dončić te dodao da modeli monetizacije mogu biti koncesija, sekuritizacija obveznica, inicijalna javna ponuda i privatizacija.

A kako radi državna informatička infratsruktura objasnio je ministar Bauk. '125.000 građana koristilo je e-usluge. 74.000 njih otvorilo je Osobni korisnički pretinac u koji su eGrađani primili 1,7 mil. poruka', rekao je Bauk.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene