Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Situacija ukopanih pozicija'

'Nije problem u dijeljenju letaka, već što nijedna strana ne popušta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bila bi sreća da je najveći problem u državi zdravstveni odgoj, ali o njemu kao da se najviše raspravlja posljednjih dana.

Veliku je raspravu izazvao crkveni letak protiv tog predmeta. U ove blagdanske dane Crkva je pojačala svoje aktivnosti na tom planu.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Činjenica je da je vlast u Hrvatskoj prioritetno u realizaciju stavila svoje biopolitičke programe umjesto gospodarskih, kao što je činjenica da su s tim programima osvojili vlast. Reakcija Crkve kao neodvojivog dijela društva je refleksija onoga što radi politička vlast, a tiče se pitanja morala - kategorije koja je univerzalna, možda i najmanje politička. Zanimljivo je i to da se u nas Crkva, naš episkopat uključuje u pitanje spolnosti s kojom se Pape već dugo ne bave. Ovaj Papa, primjerice, nije napisao niti jednu encikliku o spolnosti.

Letak - Crkva ga ima pravi dijeliti, a korisnik odlučiti što će s njim

Ono čega se Crkva treba čuvati jest aktivizam. Sve u svemu, ova situacija oslikava nedostatak pluralizma u hrvatskom društvu koje je demokratsko i u kojem nam Ustav jamči iznošenje vlastite vizije savjesti. Tako kroz kritiku prolazi i Konzum, naš najveći trgovački lanac u kojem se dijele letci. To što je vlasnik to dopustio je njegovo pravo, kao što je dužnost svakoga tko u demokratskom društvu promiče liberalne ideje da dopusti i drugome da promiče svoje.

>> 'Letak o zdravstvenom odgoju dostavlja se na više mjesta'

Svako nas jutro u poštanskim sandučićima dočeka gomila letaka. Od trgovačkih lanaca do unajmljivanja, iznajmljivanja. Baciti ili pročitati - odluka je na nama. Isto vrijedi i za Crkveni letak protiv zdravstvenog odgoja. Pravo je Crkve da ga dijeli, odluka korisnika što će s njim. Jer, premda se stvarni sadržaj zdravstvenog odgoja ne razlikuje puno od prijašnjih školskih programa, Crkva je oštro protiv njega.

'Program je puno opasniji jer u nekim dijelovima razara čovjeka', rekao je ranije kardinal Josip Bozanić. Zdravstveni odgoj ministar obrazovanje Željko Jovanović naziva jednim od najboljih poteza svog Ministarstva. I šalje kritiku Kaptolu: 'Država ni u jednom trenutku nije dovela u pitanje održavanje nastave vjeronauka ni njezin sadržaj, stoga ne vidimo razloga da crkvena vlast pokušava zadirati u kreiranje obrazovne politike koja je u nadležnosti svjetovnih institucija'.

'Pogrešno je što svatko stoji ukopan u svojoj poziciji'

Sociolog religije Siniša Zrinščak u tome što Crkva dijeli letke protiv zdravstvenog odgoja ne vidi ništa sporno. U demokratskom društvu, kaže, svatko ima pravo reći svoje mišljenje, kako građani, tako država i Crkva.

'Ono što smatram da je sad pogrešno je da svatko stoji ukopan u svojoj poziciji i nema prostora za dijalog, mislim da je to apsolutno pogrešno i apsolutno štetno', pojašnjava Zrinščak. U priči oko zdravstvenog odgoja - suprotstavljenih mišljenja i ideoloških stavova, kaže, nemoguće je očekivati konsenzus. Pogotovo kad ni jedna strana ne popušta.

'Ja mislim da će morati popustiti. Ovo vodi jednom sukobu, vodi društvenom konfliktu, a Hrvatskoj ne treba konflikt ovakvog intenziteta', kaže Zrinščak te dodaje da ćemo za šest mjeseci shvatiti da ovo nije dovelo ni do čega i da je potrebno sjesti i otvoriti javnu raspravu.

Ta je rasprava, zapravo, trebala biti održana puno prije uvođenja samog programa. Profesor Zrinšćak je ovu situaciju nazvao situacijom ukopanih pozicija i to je poanta ove priče. Kad u društvima čvrste demokracije polemiziraju intelektualno osviješteni kršćani s ateistima koji promišljaju svoj ateizam svjetonazorski, a ne ideološki onda je to doista dijalog. U nas nažalost u javnom prostoru imamo situaciju paradoksa. Političke katolike, predstavnike struktura Crkve koji uglavnom o tome govore jednosmjerno s katedre ili propovjedaonice i isključivo ideološke ateiste. To se zove tranzicija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene