Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović o Tadiću

'Tadić je Mesićevu izjavu iskoristio više za domaću javnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josipovića je za posjeta Sinju izjavio kako ga nije iznenadio sinoćnji istup srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Vijeću sigurnosti u kojem je optužio Hrvatsku da ‘zvecka oružjem’.

Tadić je takve optužbe izrekao zbog nedavne izjave odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi vojnom intervencijom trebalo presjeći koridor u bosanskoj Posavini ukoliko vodstvo Republike Srpske raspiše referendum za odcjepljenjem tog entiteta od BiH. Josipović je istaknuo da je takav Mesićev istup Tadić ‘iskoristio više za domaću nego za međunarodnu javnost’ jer je jasno da Hrvatska vodi konstruktivnu i mirotvornu politiku i politiku stabilnosti u regiji.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno" Milorad Dodik Sanja veliku Rusiju Dodik veličao osuđene ratne zločince: "Ne smijete ih zaboraviti samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin"

>> Tadić u UN-u: Mesićeva izjava mahanje je sabljom

‘Možda je ona 'famozna navodna' izjava predsjednika Mesića, koju nitko nije čuo, više bila metafora da se kaže kako treba očuvati jedinstvenu BiH, a nikakav poziv na rat, jer do rata nije nikomu’, kazao je Josipović odgovarajući na novinarska pitanja. U tom kontekstu Josipović je kazao da je BiH u ozbiljnim problemima te se otvara pitanje revizije Daytonskog sporazuma jer je Dayton po mnogo čemu iscrpio svoje mogućnosti.

‘Za Hrvatsku je strateški važno da BiH bude stabilna zemlja, ali joj je i strateški važno da hrvatski narod u BiH ostvari jednakopravnost. To je najvažniji cilj hrvatske politike u odnosu na BiH’, rekao je Josipović. Naglasio je kako će Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma ‘imati određenu ulogu u profiliranju stanovišta kako bi BiH trebala izgledati, ali do mjere koja ne predstavlja zadiranje u unutarnje poslove suverene i prijateljske BiH’. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene