Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramota za znanost

Nezakonitosti u Institutu Ruđer Bošković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv bivšeg pročelnika Zavoda za molekularnu medicinu hrvatskog znanstvenog instituta Ruđer Bošković, profesora Krešimira Pavelića podignuta je optužnica zbog sklapanja lažnih studentskih ugovora.

Čak 225 tisuća ukradenih kuna i optužnica protiv profesora Krešimira Pavelića. Teške situacije u Institutu svjestan je i sam ministar obrazovanja. 'U Ruđeru je bilo puno problema', kaže ministar Željko Jovanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uzrok nepoznat Požar na Institutu za fiziku, jedna osoba ozlijeđena Slika nije dostupna Institut Ruđer Bošković Predstavljen 3 milijuna kuna vrijedan laserski pretražni mikroskop

Smijenjena ravnateljica Instituta Danica Ramljak ističe kako je njezin odstrel potaknuo upravo dio znanstvenika, pa i sam Pavelić, čije je nepravilnosti u poslovanju htjela razotkriti. 'Fiktivnih studentskih ugovora za izvlačenje novca iz instituta, jedan dio fiktivnih putovanja, bilo je tu još nekih drugih nepravilnosti', kaže Ramljak.

No da se tako posluje, očito je bila javna tajna. Navodno je to lakši put za osiguranje novca za neke nužne troškove. 'Znam da je na mnogim visokoškolskim i znanstvenim, pa i javnim institucijama su se vrlo često koristili studentski ugovori za pokrivanje određenog dijela poslovanja', kaže Pero Lučin, rektor riječkog sveučilišta

Pavelićeva smjena i u Nacionalnom vijeću za znanost?

Iako ni protiv Pavelića nema pravomoćne sudske presude - ministar Jovanović već je incirao njegovu smjenu u Nacionalnom vijeću za znanost. 'Na čelu takvog jednog ključnog tijela za hrvatsku znanost ne može biti netko tko je na bilo koji način umiješan u nekakve nezakonite radnje kao što je prof. Pavelić', rekao je ministar Jovanovć.

>> Smijenjena ravnateljica 'Ruđera' Danica Ramljak

Što se pak tiče smjene na čelu Ruđera, Jovanović ističe kako je za to zaslužno potpuno odsustvo komunikacije između najvažnijih njegovih tijela, a ne Pavelićev dopis protiv ravnateljice. 'Da otklonimo sve sumnje u to da Upravno vijeće, staro Upravno vijeće želi smijeniti ravnateljicu na temelju razloga koji nemaju veze sa znanošću, sa strukom mi smo promijenili upravno vijeće, imenovali novo Upravno vijeće', pojašnjava ministar.

Međunarodni natječaj za novog ravnatelja Ruđera

I dok ministar najavljuje međunarodni natječaj za funkciju čelnog čovjeka jedne od najvažnijih znanstvenih institucija, bivša ravnateljica mu najavljuje sudsku tužbu. Kaže, ministra uopće ne zanimaju pozitivne promjene na Ruđeru i rezultati. 'Prema mišljenju svih odvjetnika koji su pregledali slučaj smijenjena sam protustatutarno i protuzakonito', kaže Danica Ramljak.

Osumnjičeni Pavelić zasada se ne oglašava. Kadroviranjem na Ruđeru tako će se baviti sud. Posla bi moglo biti i na novim slučajevima protuzakonitog izvlačenja ZR novca i na drugim institucijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene