Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HZJZ poručuje:

'Nema rizika - putujte u Kinu! Za sada..'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Služba za epidemiologiju HZJZ priopćila je kako, za sada, nije rizično putovati u Kinu, gdje je ovih dana zabilježena pojava infekcije novim virusom ptičje gripe A H7N9.

Od novog virusa ptičje gripe AH7N9 do sada je oboljelo 108, a umrlo 22 ljudi.

'Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za nadzor nad zaraznim bolestima (ECDC), na temelju procjene rizika, zasad ne preporučuju nikakva ograničenja u putovanjima niti mjere prema putnicima koji putuju ili dolaze iz područja u kojima je utvrđena infekcija u ljudi', stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Oboljeli od infekcije virusom ptičje gripe A H7N9 do sada su registrirani samo u Kini, u više provincija. Prosječna dob oboljelih je 64 godine, iako ima oboljelih u rasponu od četiri do 89 godina. Bolest se manifestira teškom upalom pluća.

Još nije poznat put prijenosa infekcije i nema dokaza o širenju bolesti od čovjeka na čovjeka. Pretpostavlja se da se virus prenosi s peradi na ljude, no za to još nema dovoljno dokaza. Za razliku od ptičje gripe A H5N1, ovaj ptičji virus ne izaziva oboljenje peradi, stoji u priopćenju HZJZ-a.(HINA)

Pročitajte i ovo Ilustracija Zagrebačka županija Potvrđen novi slučaj ptičje gripe: Ministarstvo podsjeća da su na snazi mjere suzbijanja bolesti Ilustracija slijepi putnik Letio za SAD bez putovnice, karte i vize pa ga pritvorili: Tvrdio da se ničega ne sjeća, stigla i presuda

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene