Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori o zdravstvenoj reformi

Nema odstupanja od uvođenja zdravstvenog doprinosa na mirovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijalni partneri započeli su danas razgovore o prijedlozima tri zakona iz područja zdravstva koji su temelj buduće zdravstvene reforme, a namjera nam je raspraviti članak po članak svakog zakona, izjavila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Riječ je o prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, prijedlogu zakona o obveznom zdravstvenom osiguranje te o izmjenama i dopunama zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomažu u reformi zdravstva Kosor: Ericsson Nikola Tesla lider ne samo u regiji Slika nije dostupna Tehničke korekcije SAD: Zakon o zdravstvenoj reformi vraća se u Senat

Novi krug konzultacija o zdravstvenoj reformi započinje ovaj tjedan i socijalnim će partnerima biti predstavljeni nacrti prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti, obveznom zdravstvenom osiguranju te dobrovoljnom osiguranju, najavio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. 

Radi uvođenja plaćanja zdravstvenog doprinosa na mirovine potrebno je izmijeniti zakon o doprinosima, te donijeti zakon kojim bi se uvelo plaćanje poreza na cigarete od pet kuna >> Zdravstvena reforma ne smije opterećivati prosječne plaće

Milinović navodi kako bi u srijedu prijedlog reforme trebao predstaviti i članovima Ekonomskog vijeća, a planira se sastati i s predstavnicima umirovljenika.

Ističe pritom da unatoč zahtjevima HSU, nije odustao od uvođenja zdravstvenog doprinosa na mirovine, ali da je i dalje otvoreno pitanje visine mirovine iznad koje će se doprinos plaćati. Prema prvom prijedlogu bilo je predviđeno da određeni postotak doprinosa plaćaju svi umirovljenici čija je mirovina više od 2.600 kuna.

Milinović nije želio prognozirati kada bi predloženi zakoni mogli doći pred Vladu te biti doneseni u Hrvatskom saboru, ali dodaje kako treba požuriti jer će, u protivnome, idući mjeseci biti teški za hrvatsko zdravstvo.

Osim donošenja paketa zdravstvenih zakona, za reformu su bitne i izmjene još dvaju zakona iz nadležnosti Ministarstva financija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene