Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Zmajlović tvrdi

'Nema indicija da je pogon DINA Petrokemije opasan za stanovništvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je kako ne postoje indicije da je pogon DINA Petrokemije u Omišlju potencijalna opasnost za stanovništvo te dodao da čeka nalaze inspekcije koju je Ministarstvo poslalo u pogon.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zatražilo je prošlog tjedna da inspekcijske službe žurno pregledaju i provjere pogone DINA Petrokemije, posebice postupke s kemikalijama, zaštitu voda, elektroenergetiku, opremu pod tlakom i opremu za zaštitu na radu te zaštitu od požara. Hitna inspekcija zatražena je kako bi se utvrdilo stanje i donijele potrebne mjere te izbjegla opasnost za stanovništvo, dobra i okoliš.

Nadzor je zatražen pošto je predsjednik uprave DINA Petrokemije Fabio Giacometti izjavio za medije da su oprema i pogoni u kojima su tone opasnih kemikalija zadnji put atestirani prije dvije godine, da su zadnji atesti istekli prije nekoliko mjeseci te da DINA za njih nema novca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgovori nakon drugog kruga? Član Predsjedništva SDP-a o službenom razgovoru s Možemo!: ''Sada je svaki dogovor zapravo jalov'' Slika nije dostupna Novo miješanje karata SDP-ov kandidat za župana Zagrebačke županije: ''Pokazalo se da su promjene moguće. Stjepan Kožić se već prilično umorio''

>>Inspekcijski nadzor u DINA Petrokemiji još traje

Zmajlović je novinarima rekao da inspekcija provjerava je li ugroženo stanovništvo i njihovo zdravlje, a 'najvažnije je da se sprijeći eventualna havarija'.

'U ovom trenutku ne postoje indicije da bi moglo doći do ugrožavanja stanovnika, ali najvažnije je da inspekcija to provjeri i da se paralelno konzultiramo sa stručnjacima na koji način izvući određene opasne tvari iz pogona kako bi se ovakve kritične situacije izbjegle u budućnosti', rekao je ministar zaštite okoliša i prirode.

>>Postrojenja Dina Petrokemije nemaju ateste, a puna su opasnih tvari

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kratko je, pak, komentirao najave 18 seljačkih udruga da će početkom kolovoza organizirati masovne prosvjede, poručivši: 'Argumentirana rasprava s proizvođačima, s udrugama, da - pritisci ne'.

Udruge su jučer u Đakovu poručile da zbog nezadovoljstva stanjem u poljoprivredi početkom kolovoza idu u masovne prosvjede. Nezadovoljni su zbog neisplate 350 do 400 milijuna kuna preostalih poticaja za koje očekuju da se sredstva iznađu u rebalansu proračuna u nastavku zasjedanja Sabora u rujnu.

>>Čermak preuzima 69 posto Dine, uskoro pokreće proizvodnju

Ministar Jakovina napomenuo je da je do 30. lipnja isplaćeno ono što je prema planu predviđeno i obećano - 400 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene