Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ministar optimističan

'Reforma će omogućiti liječnicima bolju zaradu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je, odgovarajući na primjedbe koje su na reformu zdravstva iznijeli liječnici primarne zdravstvene zaštite, kako se tim liječnicima s početkom iduće godine ništa novo neće dogoditi, već će, ističe, moći dodatno zaraditi 20 posto.

'Liječnicima primarne zdravstvene zaštite se praktično neće ništa bitno novo neće događati od 1. siječnja, osim što će moći dodatno zaraditi 20 posto više, a to će moći na način, ako njihov pacijent bude zadovoljan'. Rekao je to ministar Milinović na konferenciji za novinare u Ministarstvu, sazvanoj nakon primjedbi koje je na reformu zdravstva uputila građanska inicijativa Koordinacija hrvatske obiteljske medicine koja drži da će im reforma smanjiti prihode.

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio''

Ministar je rekao kako liječnicima primarne zdravstvene zaštite ostaje 99,4 posto fiksnih ugovornih odnosa u što je, objašnjava, uključeno 80 posto fiksne glavarine za koju će ti liječnici sklapati ugovor s HZZO-om, standardni iznos za preventivne programe od 10 posto, potom 4,4 posto koji se dobivaju na osnovnu glavarinu, ako su liječnici specijalisti opće medicine, te još pet posto ukoliko se najmanje dva tima primarne zdravstvene zaštite povežu u grupnu praksu. 

>> Obiteljske liječnike očekuje bankrot?

>> 'Na cesti pronalaziti pacijente kako bi nešto zaradili'

Novac za preventivne programe će do 1. travnja plaćati HZZO, jer je, objašnjava, do 1. travnja domovima zdravlja ostavljeno prijelazno razdoblje da se 'pripreme za reformu'.

Ministar objašnjava kako će liječnici primarne zdravstvene zaštite dodatno moći zaraditi preko plaćanja za dijagnostičko-terapeutske procese, ukoliko, primjerice, dnevno naprave tri EKG-a, dva pregleda uha i četiri vađenja krvi, te kroz provođenje preventivnih programa. 'Pritom pacijenti neće morati ići u bolnici već će to napraviti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti', naglašava ministar. 

Liječnici mogu zaraditi do 45 tisuća kuna mjesečno?

Ne navodeći imena, ministar je izdvojio primjer liječnika iz inicijative KoHOM, koji ima 2850 pacijenata za koje, navodi, dobiva 60 tisuća kuna mjesečno. Kada taj liječnik odbije 15 tisuća kuna za troškove hladnog pogona, plaću i doprinose medicinskoj sestri, te zakup i režije, ostaje mu 45 tisuća kuna dobiti mjesečno.

Mi želimo da taj liječnik ima i veću dobit, ali to 'želimo iskontrolirati', kaže Milinović. 'Taj kolega je po ugovoru trebao provesti 250 preventivnih programa tijekom prošle godine i za to je po ugovoru od HZZO-a dobio novce, a nije napravio niti jedan', upozorava ministar.

'Od 1. siječnja preventivne programe više nećemo plaćati fiktivno', naglašava Milinović ponavljajući kako će liječnici primarne prakse s početkom iduće godine uz zajamčen novac, moći dodatno zaraditi, 'ali će morati dokazati da je tome tako'. Ministar je ponovio da participacije vrijede od dana uplate, odnosno uplatnica vrijedi kao polica zdravstvenog osiguranja dok se u HZZO-u ne provede kompletni postupak, 'a sve kako bi se zaštitilo građane od nepotrebnih troškova'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene