Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna odluka

Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem

Aktualno Galerija Zoran Milanović i Peđa Grbin Zoran Milanović i Peđa Grbin Foto: Vijesti u 17 Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Vijesti u 17 Anita Blagojević, ustavna stručnjakinja Anita Blagojević, ustavna stručnjakinja Foto: Vijesti u 17 +0 Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Galerija 1/4 >>
Ne stišavaju se reakcije na priopćenje Ustavnog suda.

Ne stišavaju se reakcije na jučerašnje priopćenje Ustavnog suda koji je upozorio kako Zoran Milanović ne može biti mandatar nove Vlade, čak i ako prethodno podnese ostavku na predsjedničku dužnost.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović, Zoran Milanović IZ MINUTE U MINUTU Šeparović: "U ožujku sam rekao da Milanović može biti mandatar, ali..."; Ustavna stručnjakinja: "Milanović će napraviti žrtvu od sebe"

Odluka je podijelila ustavne stručnjake: dok jedni smatraju da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti, drugi kažu da je takva odluka trebala biti donesena ranije.

"Imali smo prvo upozorenje i ignoriranje toga upozorenja. Ako već u prvom upozorenju nije jasno, onda se ovo drugo upozorenje trebalo donijeti prije održavanja parlamentarnih izbora", napomenula je ustavna stručnjakinja Anita Blagojević.

"Ustavni zakon o Ustavnom sudu jasno propisuje što može Ustavni sud učiniti. Ono što on u ovom izbornom procesu može učiniti jest da poništi pojedine izborne radnje i odluke, ali nema nigdje ovlast da izriče ovu vrstu zabrane osobi da trajno ne smije biti kandidat za premijera. U tome je problem", objasnio je ustavni stručnjak Đorđe Gardašević.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene