Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umirovljenici ostaju pri svom

'Ne pristajemo na smanjenje mirovina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljenici ni na koji način neće pristati na smanjenje mirovina, izjavio je danas čelnik HSU-a Silvano Hrelja uoči sutrašnjeg sastanka predstavnika umirovljenika s premijerkom Jadrankom Kosor vezanom uz rebalans proračuna, te kao mogućnost najavio izlazak iz koalicijske vlade.

'Nama ne predstavlja nikakav problem izlaz iz vlade ukoliko se posegne u mirovine', rekao Hrelja Hini u telefonskom razgovoru. Umirovljenici ne mogu biti oni koji bi opet trebali spašavati društvo, rekao je HSU-ov čelnik te podsjetio na 1993. kada je Vlada uredbama ograničila masu novca za isplatu mirovina, te su mirovine počele zaostajati za plaćama zaposlenih. 'Ne možemo to podržati', naglasio je i ocijenio da će sutrašnji razgovori zasigurno biti teški 'i puni uvjeravanja'. 'Smanjivanjem mirovina urušio bi se jedan vrijednosni sustav u državi. Umirovljenici imaju primanja koja se temelje na radu i uplatama kroz godine i to je zadnje što se može dirnuti, a istodobno se u puno toga u državi još uvijek nije dirnulo', upozorio je.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

>> Umirovljenici spremni na prosvjede ako dođe do smanjenja mirovina

Nije želi spekulirati o različitim medijskim, kako je rekao, aproksimacijama i nagađanjima, da bi se mirovine smanjivale od tri do deset posto. "To je račun rađen bez krčmara", rekao je. Dodao je da su 'vrata i dalje otvorena', te da sve ovisi i o ostalim partnerima koalicije. Ukoliko HSU ostane u manjini, izaći će iz koalicije, ali ukoliko se drugi solidariziraju s nama i kažu 'ne dirajte umirovljenike' ostajemo u koaliciji, objasnio je. Na sutrašnjem sastanku, koji bi trebao početi u podne, nazočit će po dva predstavnika Matice umirovljenika, Sindikata umirovljenika te HSU-a. Konačan umirovljenički stav bit će poznat u srijedu nakon sastanka predsjedništva stranke, a odmah nakon toga i sastanka s predstavnicima Koordinacije umirovljeničkih udruga. Kako se doznaje, konferencija za novinare održat će se u 12,30 sati.

Kosor je prije dva dana u Varaždinu izjavila da je načelo kojeg će se pridržavati prilikom donošenja rebalansa da se maksimalno zaštite najosjetljivije skupine hrvatskog društva. Premijerka je također izjavila da je bolje isplatiti umanjeni iznos nego ne isplatiti ništa.

Podržavate li stavove umirovljenika o nedozvoljavanju smanjenja mirovina?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene