Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većina u zoni rizika od siromaštva

Umirovljenici spremni na prosvjede ako dođe do smanjenja mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najave o mogućem smanjenju mirovina kao jednoj od mjera za izlazak iz krize danas je, nakon Koordinacije umirovljeničkih udruga, osudilo i Predsjedništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) koje najavljuje da će u slučaju smanjenja mirovina 'učiniti sve na mobilizaciji umirovljeničke populacije i organiziranju vala prosvjeda'.

Hrvatski umirovljenici su, ističe se u priopćenju, u posljednjih 20 godina korišteni kao socijalni amortizer i jamac socijalnoga mira, što je dovelo do smanjenja mirovina za polovicu. 'Danas su mirovine dotaknule dno s manje od 40 posto udjela u prosječnoj neto plaći i spustile većinu umirovljenika u zonu rizika od siromaštva', upozoravaju u Sindikatu umirovljenika. Ističu da umirovljenici nisu uzrokom recentne krize niti mogu biti tretirani kao proračunski teret, jer su svoje mirovine stekli radom i plaćanjem doprinosa.

Pročitajte i ovo Zvonimir Rusjan Provjereno donosi 14 godina čeka rješenje za zasluženu mirovinu: ''Vjerojatno čekaju da umrem'' Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

>> Vlada će an jesen mirovine rezati i do 10 posto?

SUH Vladi predlaže da dodatak na mirovinu koju primaju tzv. novi umirovljenici hitno uključi u mirovinu kako bi se omogućilo oporezivanje tog dijela mirovine i na toj osnovi povećao proračun. Kao član Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Europske federacije umirovljenika, SUH ujedno inzistira na snaženju prvog, javnog, mirovinskog stupa kao antirecesijskoj mjeri, te hitno preispitivanje načina poslovanja i upravljanja fondovima drugoga stupa.

Iz sindikata upozoravaju i da se nerijetko manipulira statističkim pokazateljima o udjelu mirovina u bruto društvenom proizvodu, prikazujući ga višim od stvarnoga, pa će Vladi uputiti elaborirane pokazatelje, kako bi se zaustavile paušalne procjene i odlučivanje na temelju pogrešnih ili zlonamjerno prezentiranih podataka. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene