Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI SA SMEĆEM

Skandalozni prizori: Azbestne ploče i građevinski otpad blizu vodocrpilišta za Zagreb - "Gorjelo je, izgledalo je katastrofalno"

Aktualno Galerija Otpad u Zagrebu - 1 Otpad u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Otpad u Zagrebu - 2 Otpad u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Otpad u Zagrebu - 3 Otpad u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Otpad u Zagrebu - 4 Galerija 1/4 >>
"Više cvijeća – manje smeća" slogan je koji bi se teško mogao primijeniti na Zagreb. U glavnom gradu Hrvatske smeće se može pronaći na svakom koraku, a u blizini izvora vode gore azbestne ploče i građevinski otpad.

Otpad nabacan u blizini vodocrpilišta za grad Zagreb šokirao je Mirelu Ilenić.

"Cijelom dužinom ima azbestnih ploča koje su dan prije gorjele, WC školjki, kada, šute, guma, plastike", rekla je i dodala: "Kako je gorjelo, bilo je ostataka paljevine, tinjalo je, izgledalo je katastrofalno. Jedan strašan prizor."

Otpad je saniran uz pomoć Grada Velike Gorice, a u Zagrebu su u Jarun uskočili ronioci. Zalutala guma, kanu, plastična gajba, kapitalci su koje su ronioci izvukli s dna jezera.

"Promjene su itekako vidljive. Išli smo u srijedu na izvid lokacije. Prvi put da je bilo više riba nego smeća u jezeru. Stvari idu na bolje, itekako", rekao je Tomislav Šušak iz ronilačkog kluba "Roniti se mora".

Međutim, to nije slučaj u cijelom Zagrebu. Na primjer, u kvartu Srednjaci imaju problema s odvozom plastike.

"Obično hrpa dođe do trotoara. To je uvijek prepuno i jako se rijetko čisti. Činjenica je da su i stanari neodgovorni. Na hrpi završe i stvari koje nemaju veze s plastikom", rekao je Mario, stanovnik Srednjaka.

Pročitajte i ovo Alga u Dravi - 1 PRAVI MISTERIJ Stručnjakinja o neobičnoj purpurnoj pojavi u Dravi: "Zasad to ne bih nazvala algom..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POŽAR LOKALIZIRAN VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte najdramatičnije trenutke današnje borbe s požarom u Puli

Očito su Srednjaci u onih pet posto kvartova gdje odvoz kasni jer gradonačelnik Tomislav Tomašević uvjerava da se 95 posto otpada odvozi redovito. Iz Holdinga su za na upit Dnevnika Nove TV odgovorili da se pet godina nisu kupili novi kamioni.

"Kako bismo što prije premostili ove povremene zastoje, zapošljavamo nove komunalne radnike, a u kolovozu očekujemo dolazak 15 unajmljenih dodatnih vozila, uz istovremeno pokretanje postupka javne nabave novih specijaliziranih vozila", stoji u odgovoru Holdinga.

Sve će se, kažu, riješiti novim sustavom naplate koji je odgođen za listopad i još je uvijek pun nepoznanica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene