Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naišli na sjedala iz gumenjaka

Neslužbeno: Pronađeno je i tijelo pete žrtve pomorske nesreće kod Dubrovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potraga za žrtvama pomorske nesreće u Koločepskom kanalu nastavljena je i u četvrtak.

00:02 - Andrija Jarak za Večernje vijesti Nove TV javio je kako ima neslužbenu informaciju, koju su mu potvrdila tri različita izvora, da je pronađeno i peto tijelo stradale osobe s gumenjaka.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Ilustracija Priopćenje ministarstva Spašene dvije žene u kritičnom stanju: Jedna s Lastova prebačena u Split, druga sa strane jahte na Mljet

Iz policije i Lučke kapetanije poručuju kako će maksimalno reducirati sve informacije vezane za potragu jer brojne brodice dolaze na mjesta gdje traje potraga i na taj način je ometaju. Zbog noći i jakog vjetra potraga je zaustavljena i nastavlja se u petak ujutro.

20:30 Reporter Andrija Jarak snimio je sjedala iz gumenjaka koji se u utorak navečer sudario s brodom Danče. Fotografije su snimljene u Stonskom kanalu, 10-ak nautičkih milja od mjesta nesreće, između mjesta Kobaš i Broce.

19:50 "Četvrto tijelo je pronađeno u uvali Broce na početku poluotoka Pelješca, mjesto je udaljeno 3 kilometra od Stona i to je točno 9 nautičkih milja udaljeno od mjesta gdje se dogodila nesreća. Očito su te jake morske struje učinile svoje. Nitko ne želi potvrditi informaciju da je pronađeno i peto tijelo - ni Ministarstvo prometa i veza, ali ni Ministarstvo unutarnjih poslova. Tijekom popodneva je ponovno bila jedna dojava, međutim ispostavilo se da je policija našla dijelove odjeće i nažalost nisu uspjeli pronaći još jednu osobu. 10-ak brodova koji sudjeluju u potrazi došli su u Grušku luku jer večeras više ništa ne mogu napraviti. Iz Lučke kapetanije i policije mole da se ne dolazi na mjesta gdje traje potraga", izvijestio je za Dnevnik Nove TV reporter Andrija Jarak.

12:50 Andrija Jarak, reporter Nove TV, javlja da ima neslužbenu informaciju, koju su mu potvrdila tri različita izvora, da je pronađeno još jedno tijelo stradale osobe s gumenjaka koji se u utorak navečer sudario s brodom Danče. 

11:25 Pronađena je četvrta smrtno stradala osoba nakon teške pomorske nesreće u kojoj su se sudarili službeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik i gumenjak s devet članova posade, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik i Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pronalasku četvrte smrtno stradale osobe u okviru spasilačko-potražne akcije, koja se provodi drugi dan na području dubrovačkog akvatorija, odnosno u širem području Koločepskog kanala, gdje je i pozicija teške pomorske nesreće.

MRCC Rijeka s nadležnim LK Dubrovnik i pripadajućim lučkim ispostavama, Pomorskom policijom Dubrovnik i Obalnom stražom RK koordinira spasilačko-potražnu akciju za preostale tri osobe koje su nestale nakon teške pomorske nesreće.

U pomorskoj potrazi koja se odvija na širem području Koločepskog kanala trenutno su angažirana dva plovila lučkih kapetanija Ploče i Split, jedno plovilo tvrtke Brodospas d.o.o., jedna brodica Carinske ispostave Dubrovnik, brod rezervata Lokrum, gumenjak Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) te dva plovila Pomorske policije Dubrovnik. U pomorsku potragu uključeno je i pet privatnih plovila te helikopter iz sastava MUP-a, dok se kopnena potraga na obalnim predjelima područja u obuhvatu potrage odvija u nadležnosti Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske te u suradnji s HGSS-om čijih 15 pripadnika obavljaju kopnenu potragu.

U podmorsku pretragu u suradnji s MUP-om angažirani su ronioci Specijalne jedinice policije dok je Obalna straža RH u potragu angažirala i dva podmorska vozila opremljena visoko razlučivom optikom i sonarima.

Potraga nastavljena ujutro

U 7:35 u potragu se ponovo uključio helikopter Ministarstva obrane, potvrdili su nam u dubrovačkoj Lučkoj kapetaniji. Za sada nema novih informacija o pronalasku žrtava nesreće. 

U srijedu je pronađeno još jedno tijelo osobe koja je bila u gumenjaku kojim su se radnici ugostiteljskog objekta s otoga Šipana prevozili na kopno. Traže se još četiri osobe s gumenjaka. 

Brodovi Lučke kapetanije tragali su za nestalima i tijekom noći, a od pet ujutro potrazi su se pridružili i svi koji tijekom noći, zbog uvjeta, nisu bili u mogućnosti nastaviti s potragom.

U srijedu su se potrazi pridružili i ronioci specijalne policije, javio je Andrija Jarak, reporter Nove TV.  "Iz Ravnateljstva policije su mi potvrdili da su obavili danas nekoliko zarona na dubini od 55 metara, no morali su obustaviti potragu", rekao je Jarak, dodajući da će potragu nastaviti u četvrtak ujutro.

Podsjetimo, u srijedu je oko 14 sati pronađeno i tijelo treće osobe koja je smrtno stradala u pomorskoj nesreći. 

U gumenjaku je bilo devet osoba. Dvije su preživjele nesreću i spasio ih je brod "Danče" s kojim su se i sudarili, a za ostalima je odmah krenula potraga. Dva tijela su pronađena odmah. 

Velimir Šetka, jedan od dvojice preživjelih, rekao je da njihov gumenjak nije bio osvijetljen. "Kada je udarilo u nas, svi su poispadali, ja sam se čvrsto držao za ogradu i to mi je spasilo život", ispričao je u srijedu Šetka novinarima.

I drugi preživjeli, Viktor Markota, koji se nalazi u dubrovačkoj bolnici, ne sjeća se da je vidio svjetla na gumenjaku. Nakon nesreće sjeća se da je najprije vidio vrećice sa smećem kako plutaju oko njih. "Oko sebe sam nakon udara vidio kese i naše smeće. Tijelo te male cure bilo je kod mene, potegao sam je i vidio da je mrtva", prisjetio se Markota. 

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, rekao je da istragu provodi DORH u suradnji s MUP-om. "Povjerenstvo je osnovalo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje provodi upravnu istragu da se vidi je li došlo do bilo kakve povrede pomorskih propisa, a provodi se i sigurnosna istraga koju radi Agencija za istraživanje nesreća u pomorskom prometu", rekao je Butković.

Ilija Matušić, kapetan duge plovidbe, za Dnevnik Nove TV je objasnio zbog čega kapetan broda "Danče" nije mogao vidjeti mali neosvjetljeni gumenjak.

Prema njegovim riječima, kapetan broda "Danče" imao je dobru preglednost i vidljivost navigacije jer je riječ o suvremenom brodu napravljenom za traganje i spašavanje. "Ali po mraku se neosvijetljeni brod ne može vidjeti. Brod ima i pomoćna navigacijska sredstva, radar, ali on ne može identificirati malu gumenu brodicu", kaže Matušić, dodajući da su neosvjetljene male brodice veliki problem.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene