Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija kod Drniša

Vatrogasci su pronašli tijelo i trećeg člana posade mađarskog helikoptera! "Bila je to vrlo zahtjevna potraga i nepristupačan teren"

Aktualno Galerija Josip Brozičević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Brozičević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Foto: DNEVNIK.hr Josip Brozičević i Ivan Kaštelan Josip Brozičević i Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr Dražen Bilać, voditelj civilne zaštite Šibenik Dražen Bilać, voditelj civilne zaštite Šibenik Foto: DNEVNIK.hr Mjesto pada mađarskog helikoptera Mjesto pada mađarskog helikoptera Foto: DNEVNIK.hr +6 Pronađeno tijelo trećeg člana posade Galerija 1/11 >>
Pronađeno je tijelo i trećeg člana posade mađarskog helikoptera koji se u srijedu srušio u kanjonu rijeke Čikole u blizini Drniša, kod Pakovog Sela. U srijedu su pronađena dva člana posade, a za trećim se tragalo cijelo ovo vrijeme. Dnevnik Nove TV doznaje da je tijelo pronađeno u olupini helikoptera. Tek nakon završetka očevida će se pristupiti dizanju olupine iz kanjona. U četvrtak su na teren stigli i mađarski istražitelji.

"Paralelno se obavljaju očevidne radnje, dakle kolege iz mađarske kirminalističje vojne policije su tu, naši policijski istražitelji i naša vojna policija. Nakon završetak istražnih radnji koji je pod paskom ŽDO Šibenik, pristupit će se izvlačenju dijelova", rekao je Dražen Bilać, voditelj civilne zaštite Šibenik.

Priču na terenu prati reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan koji je razgovarao s Josipom Brozičevićem, pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja.

"Kako doznajemo vatrogasci su pronašli tijelo i ono se nalazilo unutar olupine helikoptera", rekao je Kaštelan.

Brozičević je ispred HGSS-a i svih službi koje su tragale izrazio iskrenu sućut obiteljima članova posade.

"Bila je vrlo zahtjevna potraga, vrlo nepristupačan teren, a i temeperature su iznimno vosoke. Sve službe uložile su nadljudske napore kako bi se okončala potraga", kazao je pročelnik i zahvalio svima na angažmanu.

Reporter Dnevnika Nove TV pitao ga je hoće li sudjelovati u izvlačenju olupine, a Brozičević kaže kako još nisu dobili službeni zahtjev za takava zadatak, ali ako bude potrebno HGSS će se odazvati.

Za kraj je dodao kako za takvo izvlačenje olupine imaju procedure i tehnike kojima se to poveže: "Najčešće se to helikopterom preveze tamo gdje je potrebno".

Helikopter se vraćao u vojnu bazu

Nakon što je u srijedu u kanjon rijeke Čikole pao mađarski vojni helikopter koji se vraćao s obuke u vojnu bazu Zemunik, dva člana posade smrtno su stradala i njihova tijela su pronađena isti dan.

U četvrtak popodne je pronađeno i tijelo trećeg člana posade, potvrdio je pročelnik HGSS-a Josip Brozičević. Dnevnik Nove TV doznao je da je tijelo pronađeno unutar olupine mađarskog helikoptera.

Ministarstvo obrane poslalo je priopćenje u kojem navode da je tijelo preminulog pripadnika Ratnog zrakoplovstva Mađarske pronađeno u popodnevnim satima. 

"Ministarstvo obrane još jednom izražava najdublje izraze sućuti obiteljima, kolegama i prijateljima poginulih pripadnika mađarskih oružanih snaga", dodali su.

Ekstremni uvjeti na lokaciji

"Sve službe koje su bile jučer su i danas na terenu, danas se čekalo da dođu predstavnici iz Mađarske da pregledaju teren oko olupine", rekao nam je Brozičević.

"Teren je dosta težak, na samoj litici, jako je nezgodno", dodao je.

"Uvjeti na samoj lokaciji su zaista ekstremni'', javio je ranije i reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan: ''Ne samo da je kanjon dubok 30 metara - temperatura se penje iznad 34 stupnja u hladu. Iz tog su razloga na terenu pripadnici Civilne zaštite, ali i Hitne pomoći kako svima koji sudjeluju u potrazi ne bi u jednom trenutku trebala pomoć.''

"Kolegica s mađarske televizije koja je stigla kaže nam da ni oni nemaju nikakve detalje te da je njihovo Ministarstvo obrane također škrto s informacijama. Dva tijela koja su jučer pronađena odvezena su s mjesta nesreća, a prema informacijama koje imamo - do kraja dana bi olupina trebala biti odvezena iz kanjona kako bi istraga počela", dodao je Kaštelan.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Parizu Urušilo se pročelje zgrade VIDEO Eksplozija u Parizu: Više ozlijeđenih, neki su u teškom stanju. Pretražuju se ruševine

Pročitajte i ovo Planinska ulica Društveni centar u Planinskoj Zaštitari nasilno provalili u zagrebački skvot: Stanare zakon štiti, zna li to policija?

Olupina mađarskog helikoptera visi na oko 30 do 50 metara niz provaliju, a samoj lokaciji teško je pristupiti zbog stijena. Helikopter je zakačio o sajlu za ptice, iako se pretpostavljalo da je riječ o ziplineu koji se nalazi uz samu žicu. 

Pročitajte i ovo Planinska ulica Društveni centar u Planinskoj Zaštitari nasilno provalili u zagrebački skvot: Stanare zakon štiti, zna li to policija?

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj dan ranije je potvrdio da je u pitanju obuka u sklopu Međunarodnog centra MSAP koji je kreiran 2019., a u kojem sudjeluju Bugarska, Mađarska, Slovenija, Hrvatska.

Plenković i Milanović izrazili žaljenje

Premijer Andrej Plenković telefonski je razgovarao s mađarskim premijerom Vikorom Orbanom kako bi mu izrazio sućut nakon strašne tragedije u kojoj su proginuli mađarski vojni piloti.

"Ministarstvo obrane i sve nadležne službe reagirale su žurno tijekom tijekom dana te će se nastaviti istraga kako bi se utvrdile okolnosti nesreće", napisao je na svom Twitter profilu.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da je već u srijedu razgovarao s mađarskom predsjednicom. 

 

"Mislim da oni još nisu ni znali u tom trenutku da se avion srušio. Nesreća, bojim se da je ljudski faktor, najčešće je ljudski faktor jer je bio vedar dan. Žao mi je, moja sućut obiteljima i mađarskoj državi. Nama susjedna i prijateljska država - uz sve nesuglasice koje možemo imat i imat ćemo, prijateljska smo država", dodao je Milanović.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene