Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se istraga

Bombaši iz Rijeke izveli stvari dosad neviđene kod nas: "Bili su uvjereni kako mogu obaviti anonimne kriptotransakcije koje je nemoguće pratiti"

Aktualno Galerija Iznudama do kriptovaluta - 1 Iznudama do kriptovaluta - 1 Foto: DNEVNIK.hr Iznudama do kriptovaluta - 2 Iznudama do kriptovaluta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Iznudama do kriptovaluta - 3 Iznudama do kriptovaluta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Iznudama do kriptovaluta - 4 Iznudama do kriptovaluta - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Iznudama do kriptovaluta - 5 Galerija 1/5 >>
Gotovo pet milijuna eura u kriptovalutama – toliko su tražili bombaši koji su pali u zasjedi policije na riječkom području nakon aktivacije eksplozivnih naprava. Za policiju - radi se o profesionalcima koji znaju skrivati tragove na internetu, a njihovi alati bili su dark web i kriptovalute. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Dvojac je trenutačno iza rešetaka. Pred istražiteljima - još posla. "Naravno da se želi razjasniti sve što može biti pozadina ovog čina", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tereti ih se za cijeli serijal djela - postavljali su i aktivirali improvizirane cijevne bombe, tako su iznudom od velikih tvrtki tražili milijune.

"U pretragama su pronađene još tri eksplozivne naprave", dodao je Božinović. I to neuobičajene, nabavili su ih na dark webu. Za policiju - riječ je o kriminalcima koji se izvrsno snalaze u virtualnom svijetu - dosad neviđeno u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenih za postavljanje eksplozija Određen istražni zatvor FOTO Pogledajte privođenje bombaša iz Rijeke: Policija objavila kako su iznuđivali milijune

Tragovi se mogu sakriti bolje i kvalitetnije, kazao je Alen Delić iz Udruge menadžera sigurnosti.

"Međutim, ne smijemo zaboraviti kad imamo ovaj tzv. offline svijet - taj dio za bombe, ta neka druga komunikacija se odvija i uživo. Dakle, postoje drugi tragovi koji mogu dovesti do počinitelja", zaključio je Delić.

Prijetili su putem maila, skrivali identitet i lokaciju. "U tom anonimnom prostoru postoje različite službe koje djeluju kako bi presrele različitu komunikaciju", kazao je Delić.

Pali su u policijskoj zasjedi. Iznudom su tražili četiri milijuna i 600 tisuća eura, ali u kriptovalutama.

Pročitajte i ovo Kripto prijevara trese Hrvatsku - 2 Za mnoge noćna mora Kriptoprijevara trese Hrvatsku: "Tvrtka klijente oštetila za nekoliko desetaka milijuna eura"

"Ja sam siguran da su ti kriminalci bili uvjereni kako su u stanju izvesti kvalitetne anonimne kripto transakcije koje nije moguće pratiti, no moram priznati da kao stručnjak za kriptovalute, nisam siguran kako bi to napravili u potpunosti anonimno", rekao je stručnjak za kriptovalute i Blockchain Nikola Škorić.

Objašnjava i da postotak ilegalnih transakcija s kriptovalutama nije velik: "Zato što se u praksi pokazalo da to možda i nije najpametniji način za obavljanje kriminalnih aktivnosti."

Ali, iščitava se da iza opasnih radnji stoje profesionalci. Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba rekao je: "Sigurno je da su ili sami počinitelji ili eventualni pomagači bili obučeni da imaju vještine spajanja i sastavljanja takvih eksplozivnih naprava koje su, kako i policija kaže, nekonvencionalne i vrlo sofisticirane."

Djela poput iznude, kaže, kao i terorizam kod građana izaziva strah i nesigurnost. Važno je utvrditi jesu li imali - pomagače.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene