Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nalazi tajnih snimki

Što je na tajnim snimkama Zdravka Mamića i ustavne sutkinje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najvećih afera koja je potresla hrvatski nogomet - uhićenje Zdravka Mamića - dobila je svoj nastavak.

Prema pisanju Telegrama, ovaj put u priču se uplela i sutkinja Ustavnog suda - Slavica Banić i to na način da je uhvaćena u razgovoru sa Zdravkom Mamićem. Mamić je navodno htio utjecati na sutkinju da Sud Zakon o sportu proglasi neustavnim.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Što je točno snimljeno na tajnim snimkama Zdravka Mamića i ustavne sutkinje Slavice Banić? Čini se, ništa korisno, jer tajne mjere praćenja su pukle. USKOK ih je prisluškivao jer je, navodno, imao informaciju od SOA-e da Zdravko Mamić i vrh HNS-a pokušavaju utjecati na ustavne suce da uvaže njihovu žalbu za rušenje Zakona o sportu.

PRESUDNO SVJEDOČENJE Uskok ispitao Modrića u istrazi protiv braće Mamić

Navodno je Mamić preko posrednika kontaktirao sutkinju ustavnoga suda Slavicu Banić i pokušao utjecati na rješenje Ustavnog suda.

Premijer je iz Šibenika poručio kako o tome ne zna mnogo, ali da kod prisluškivanja - nitko nije iznad zakona, pa ni,kaže, ustavni suci. To traži DORH, a odlučuje sud.

'Ako je po zakonu, po zakonu je. Nitko nije iznad zakona, pa ni ljudi koji su kao politički uhljebi ulazili u ustavni sud, ali su građani na kraju krajeva i rade taj posao. Dakle, ne znam što se događalo, nit me to zanima, nit znam što je procurilo. Ako je DORH radio svoje po zakonu, onda netko protuzakonito kompromitirao istragu, a valjda će se i tome stati na kraj', poručio je Zoran Milanović.

Ustavna sutkinja Slavica Banić javnosti je najpoznatija po skandalu s početka mandata kada je optužena da je primljena na tu funkciju a da nema dovoljno iskustva.

'To su sve obične budalaštine o čemu se govorilo, a na sve objede koje su proteklih dana bile u javnosti - ću ja već dati svoj odgovor', govorila je tako Slavica Banić u svibnju 2008. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MAMIĆA 'Iščupat ću ti grkljan, ubit ću te i odslužiti'

S Ustavnog suda stiže priopćenje:

'Medijski napisi objavljeni su u najosjetljivije vrijeme izborne promidžbe, kada postoji obveza Ustavnog suda da se suzdrži od obraćanja javnosti. Unatoč tome, Ustavni sud ocjenjuje nužnim ponovo upozoriti: pokušaji politizacije i instrumentalizacije Ustavnog suda apsolutno su zabranjeni. Ta zabrana vrijedi jednako za sve. Građani Hrvatske mogu biti mirni: ako je neki zakon neustavan, bit će uklonjen iz pravnog poretka, kao što će i svaki zakon koji je u skladu s Ustavom biti podržan pred Ustavnim sudom. Na te činjenice nitko nikada nije mogao i ne može utjecati. Nitko nije iznad zakona i Ustava', stoji u priopćenju.

Iz Dinama su danas također bez komentara. Inače, braću Mamić USKOK već sumnjiči da su primali i davali mito, utajili porez ali i za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. U svemu im je, sumnjaju tužitelji, pomogao porezni službenik. Mamić je ranije sve nazvao političkom namještaljkom.

'Naravno da se radi o zloupotrebi vlasti. Da je ovo direktno naređeno od najvišeg političkog vrha, to jest od premijera pa naniže', govorio je Zdravko Mamić 2.7.2015.

USKOK sada najviše zanima tko je razotkrio mjere prisluškivanja, time možda i bespovratno ugrozio jednu od najvećih afera u nogometu, ali i potencijalni skandal u pravosuđu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene