Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka čast!

Prvi je Zagreb, a onda jedan mali grad - iznenadit će vas tko je najviše potrošio na energetsku obnovu kuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se energija ne bi 'rasipala' jer nije jeftina, valja uložiti u, primjerice, dobru fasadu kuće ili stambene zgrade. Teško da biste pogodili koji je grad, poslije Zagreba, energetski obnovio najviše kuća.

Riječ je o Petrinji, gdje manje režije očekuje svaki 17-i građanin. Alen Bučar nestrpljivo čeka završetak obnove svoje kuće u Petrinji. 80 posto svih troškova platit će mu Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Petrinji Izgubio kontrolu Intervenirali i vatrogasci: Sletio u kanal, teško je ozlijeđen Prijave građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreću 13. ožujka za vlasnike kuća Građani mogu dobiti čak 62.000 eura od države: Objavljeno kad kreću prijave

'Cijela investicija stoji 94.000 kuna. Od toga Fond daje maksimalni iznos od 60.000', kazao je Alen.

A boljim uvjetima i manjim režijama raduje se i njegov susjed Nikola Coklin. 'Trošio sam do sada 6.000 kuna godišnje, ali računam da ću sada trošiti 2.000 kuna manje', ima računicu i Nikola. 

A za 30-ak milijuna kuna sredstava iz Fonda izborili su se vlasnici 372 kuće u ovom gradu. 'Jednostavno se mora ući u to. Ući u neki kreditić, jer nije mala stvar dobiti tolika sredstva od države', s njima se slaže i sugrađanin Zdenko Hodak.

Energetsku obnovu u Petrinji doživjelo je i 7 stambenih zgrada. Stanarima je, osim fasade, sufinancirana i ugradnja toplinskih razdjelnika, LED rasvjete i stolarije.

Na nacionalnom planu, prošle je godine odobreno 500 milijuna kuna za sufinanciranje više od 9.300 kuća. Trećina od njih do sada je obnovljena, a dobra vijest za građane je da nova Vlada ne planira dirati ovu mjeru.

'Sve ove programe energetske obnove koji su vezani za zgradarstvo gdje smo mi nadležni - nastavljamo i dalje', potvrdio je Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva.

'Natječaj Fonda za za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost se očekuje negdje rano na ljeto - u lipnju ili srpnju... Tako da se već u ovoj godini stigne prijaviti novi val kuća i naravno obnoviti', kazao je Sven Muller, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Fond pokriva od 40 do 80 posto ukupnih troškova. Iz ministarstva dodaju da će financiranje iz proračuna pokušati zamijeniti europskim sredstvima i tako građanima dodatno pojednostavniti postupak za dobivanje novca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene