Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljanje životinja

POSTALI META ONIH KOJIMA ODGOVARA KAOS Pokušali su mu pregaziti ženu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možda i najveća poruka akcije, kao i posao koji ih tek čeka jest - osvijestiiti i mlade i one starije, koji sve to toleriraju, da je zlostavljanje - apsolutno neprihvatljivo.

Priča o zlostavljanju pasa u jednom od međimurskih romskih naselja prošlog tjedna, izazvao je lavinu komentara, ali i akcija. Pokrenula se se i ministarstva i lokalna zajednica. Članovi romske udruge koji su se usudili javno ukazati na problem, postali su na meti onih kojima kaos odgovara. Prijeti im se i zastrašuje ih se. Ponovo smo bili u Međimurju gdje je ovih dana sve u znaku ovog problema koji, se prema riječima institucija, počeo rješavati.

Pročitajte i ovo Romsko naselje Parag - 3 Romsko naselje Traje istraga zbog prodaje droge, ali nije to jedini problem: "Kad oni dobiju socijalnu pomoć, to je paljenje, to je muzika, to je pucanje…" Matija Oršuš - 1 OTKRIVEN POVOD Brat ubijene žene ispričao detalje krvavog obračuna u Međimurju: "Odjednom sam začuo rafal, vidio sam sestru i nećake kako su padali..."

Video koji pokazuje maloljetnike kako se iživljavaju nad nemoćnim životinjama snimljen je u Pribislavcu, Matijinom rodnom mjestu. 'Nakon tog priloga sam imao niz prijetnji, neugodnosti, u sedam dana sam spavao valjda 6 sati', kaže.

Sve zbog toga jer se usudio reći istinu. Tenzije su prevelike. Netko mu je pokušao autom pregaziti ženu. Ubili su psa njegovog rođaka, na osobito brutalan način. Zato nas je zamolio da se nađemo izvan Pribislavca, u Orehovici, još jednom romskom naselju u kojem, srećom, nema slučajeva zlostavljanja.

Na području cijelog Međimurja ima više od 1.000 pasa koji su ničiji. Samo u Orehovici, njih je 400-tinjak. 'Mi smo prije nekih četiri godine htjeli napraviti jedan registar, putem osoba koje su to radile, i ustanovilo se da u naselju Orehovica ima samo jedan registrirani pas. Svi ostali su držani protuzakoniti!', kaže Franjo Bukal, načelnik Orehovice.

Veterinarski inspektori koji su već na terenu, kažu - često nose glavu u torbi, jer ih se i fizički napada. "U zakonu jasno piše da o napuštenim psima brine lokalna zajednica koja ih mora staviti u sklonište", ističe Marijan Glavina, veterinarski inspektor. Da bi općina zbrinula 400 pasa, s po 800 kuna po životinji, trebali bi izdvojiti 320.000 kuna, a godišnji proračun im je 1,6 milijuna kuna.

Dakle, gotovo petina proračuna otišla bi samo na pse, a to ovdje, kaže načelnik, ne mogu priuštiti. Koliko god se situacija mogla činiti alarmantnom, stanje u Orehovici je zapravo solidno, premda pasa ima posvuda. No ne govore svi tako, ali ima i izuzetaka.

Josip Horvat je svoje pse, kaže, uredno i cijepio i čipirao i ne pušta ih da lutaju. Jedan je od rijetkih. Neimaština, nemar s jedne strane, a i pojedinci koji se dodatno iživljavaju na životinjama, probudili su i vlast. U ponedjeljak su pozvali predstavnike Udruga, kao i međimurskog župana na sastanak s trojicom ministara u Zagrebu.

"Veterinarska inspekcija, komunalno redarstvo, općine i gradovi su već ovih dana otkako je priča ova aktualna, dakle u zadnjih sedam dana, nekih 50 pasa je udomljeno diljem Hrvatske. Javljaju se udruge, zbrinjavaju se životinje u našem skloništvu koje ćemo ako treba i proširiti. Učiniti ćemo sve kako bismo riješili taj problem", naglašava međimurski župan.

"Zlostavljanje kojem smo svjedoci u romskom naselju definitivno nije izoliran slučaj. Mi smo sada došli ovdje jer na jednom mjestu možemo imati vrlo zoran prikaz što se događa diljem Hrvatske", kaže Petra Puvača iz udruge Sedma od devet.

Aktivisti, ali i lokalni političari kažu, problem je slojevit. Nije samo rješenje udomiti i zbrinuti životinje, već spriječiti da se problem ponovi. Pritom je edukacija stanovnika na prvom mjestu, osobito najmlađih. Zato su na sastanku u Zagrebu, uz ministra poljoprivrede sudjelovali i ministri znanosti i obrazovanja, kao i ministar kulture.

"Imamo akcijski plan za čipiranje i steriliziranje i sve ono što je potrebno za registriranje pasa", ističe ministar kulture Berislav Šipuš.

Osim što i sami stanovnici imaju mnogo pasa, situaciju iskorištavaju i drugi, nesavjesni građeni koji kršeći zakon ostavljaju životinje pred samim romskim naseljima.

Problem nije nastao preko noći pa tako neće ni nestati. Godine odmahivanja rukom jer sve kao rade pojedinci u romskim naseljima, došle su na naplatu. Bit će potrebno nekoliko mjeseci, ako ne i godina dana da se riješi problem pasa. No tu ne prestaje akcija. Konačan cilj je osvjestiti sve one koji se ne brinu pa i zlostavljaju životinje, da je to kažnjivo, loše, neetički. Da oni koji gledaju mučenje životinja to isto moraju spriječiti i prijaviti te da vlasnik ima pravo, ali i obvezu prema životinji.

Možda i najveća poruka akcije, kao i posao koji ih tek čeka jest - osvjestiiti i mlade i one starije, koji sve to toleriraju, da je zlostavljanje - apsolutno neprihvatljivo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene