Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pred kamerom Nove TV

POTRESNA ISPOVIJEST Mališan plače i od straha ne želi više u školu: 'Oni su prema nama jako bezobrazni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako odličan učenik, maleni Enis više ne voli ići u školu...

Diskriminaciji u Hrvatskoj su najviše izložene nacionalne manjine. Uvrede trpe svakodnevno, pa i u školi.

Pročitajte i ovo Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama Ilustracija Veliki problem Ova djeca ne smiju u zagrebačke vrtiće: "To je čista diskiminacija!"

Iako odličan učenik, Enis Omerović više ne voli ići u školu. "Oni su prema nama, oni u prema nama jako bezobrazni...", kroz suze je ispričao reporterki Dnevnika Nove TV Ivanki Čuljak, maleni Enis.

Novi prijatelji iz razreda - kako ih on naziva nimalo ga ne poštuju. "Kad dođemo pored njih odmah nas tjeraju, kažu nam da smo glupi cigani i svakakve proste riječi", dodaje Enis.

Kao da nisu već dovoljno kažnjeni uvjetima u kojima su primorani živjeti. "Tu živimo, dvije obitelji u ovom kontenjeru, znači da nam nije lako, bez kupaone bez vode, struju nam skoro svaki dan dođu režu, pa mi to opet napravimo nekako, ako nemamo struje nemamo gdje djecu oprati, skuhati ni ništa", kaže Enisa Omerović.

Udrugama ugovori vrijedni 22 milijuna kuna

"Gotovo svi Romi u Hrvatskoj žive u relativnom siromaštvu, gotovo 10 posto njih u apsolutnom siromaštvu, to je velika prepreka integraciji, oni žive u naseljima koja su izolirana, i dalje uključenost u školovanje je jako niska, niska je zaposlenost. Tu predstoji još puno rada da bi se ta situacija unaprijedila", ističe Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

Pučka pravobraniteljica zaprimila je 263 pritužbe prošle godine. A prema posljednjem istraživanju Eurobarometra diskriminaciju je u Hrvatskoj doživjela svaka treća osoba.

"Ja bih rekao da ne budu takvi prema meni, jer mi smo ipak svi skupa ljudi ko i oni", poručuje maleni Enis.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene