Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pisali i ministru Kujundžiću

Nakon odluke suda, mještani općine Viškovo traže zatvaranje nelegalnog odlagališta otpada: "Znam da postoji trovanje, znam za slučajeve raka"

Marišćina (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Marišćina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marišćina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Marišćina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marišćina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Marišćina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marišćina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Marišćina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mještanka Marčelja Marina Gratton Gulin (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Upravni sud u Rijeci u četvrtak je donio odluku da centar za gospodarenje otpadom Marišćina posluje nelegalno. Time je dao za pravo mještanima Općine Viškovo koji godinama tvrde da ih centar truje.

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina nema sve potrebne dozvole za rad.

"Fali temeljno izvješće, a ono je bilo potrebno da se napravi okolišna dozvola i ovaj cijeli sustav je tu ilegalno", rekao je Josip Begonja, predsjednik Kriznog eko stožera Marišćina.

Pa je sud resornom ministarstvu vratio predmet. Oni će, kažu, po primitku presude postupiti po odluci suda, što znači da će izraditi novu okolišnu dozvolu. Općina Viškovo, jedan od osnivača centra, uz Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju, tvrdi da ima rješenje.

"Pozvat ćemo se na presudu suda i tražiti od inspekcije postupanje, odnosno preispitivanje, svih dokumenata i eventualnu zabranu rada centra", rekla je Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo.

Mještanka Marčelja Marina Gratton Gulin rekla je za Dnevnik Nove TV da je povodom odluke suda pisala ministru zaštite okoliša Tomislava Ćoriću da je došlo vrijeme da se zatvori Marišćina. Također, rekla je da to nije bio prvi put da je pisala ministru.

"Kad sam pisala ministru zdravstva Milanu Kujundžiću o našem zdravlju, on je taj e-mail jednostavno proslijedio Ministarstvu za zaštitu okoliša. Pisala sam Registru za rak jer znam da ovdje postoji trovanje, znam i za slučajeve raka koji su se dogodili", rekla je Gratton Gulin.

Od početka godine zabilježeno je 269 prekoračenja sumporovodika, a posljednje je bilo 2. svibnja. Iz nastavnog Zavoda za javno zdravstvo tvrde da je postavljanje sustava za otplinjavanje i prekrivanje plohe dalo rezultata. Ipak, aktivisti strahuju.

"Ono što nas zabrinjava je to da su oni u tom procesu bušili po neprovjerenim informacijama, ali su izbušili podlogu samih kaseta gdje će ta voda oticati", rekao je Josip Katalinić iz Krizni eko stožer Marišćina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene