Problemima stanovnika Općine Viškovo, o kojima smo izvještavali u našoj rubrici Vaš glas, nema kraja. Unatoč brojnim prosvjedima mještana, apelima za pomoć te inspekcijskim nadzorima, koji su uočili propuste u radu županijskog centra za gospodarenje otpadom, Marišćina još uvijek smrdi.

Galerija Smrad s Marišćine guši mještane (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Smrad s Marišćine guši mještane (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Smrad s Marišćine guši mještane (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +2 Smrad s Marišćine guši mještane (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Općina je zatražila zatvaranje Centra, a eko udruga podiže i kaznene prijave.

Vezani članci Prosvjed radnika FOTO Obustavljen rad na modernizaciji riječke rafinerije: Radnici iz Rumunjske prosvjeduju zbog neisplate plaća Prosvjed u Istanbulu "Zaustavit ćemo femicid": Privedeni deseci tijekom prosvjeda, skupini prijeti sudski postupak

Stanovnici svakoga dana zavisno o vjetru luftaju stanove ili ih panično zatvaraju. Ovisno koji vjetar puše, intenzitet "smrada" s obližnjeg centra za gospodarenje otpadom varira od slabog pa sve do neizdrživog.

Neugodan doživljaj koji vlada u Mariščini dočarao je gospodin Vedran. “Smrad ulazi u kuće, ne može se disati navečer, grize nam oči, grlo. Strahujemo i za sebe i za svoju djecu“ kaže Vedran.

Gospodin Igor upozorava da je kvaliteta života za oko 2 tisuće mještana nepovratno uništena. “I psi se sakrivaju, bježe, ne žele ići u šumu kad smrdi, čekaju kad je lijepo vrijeme kad ne smrdi, to je realnost“ izjavio je Igor.

Za realnost s kojom se mještani bore već godinama više nemaju strpljenja. Podigli su kaznene prijave protiv odgovornih. Privremno zatvaranje Centra zatražila je i Općina Viškovo no načelnica Općine Viškovo Sanja Udović kaže da odgovora nema. “Nismo dobili odgovor, samo posljednji nalaz inspekcije koja je otkrila nedostatke zbog kojih su i oni rekli ukoliko se ne otklone da će se Centar zatvoriti“ rekla je Udović.

Unatoč poduzetim koracima Centar još uvijek radi. U tijeku su radovi na sanaciji utvrđenih nedostataka.

Telefonom Predsjednik uprave Ekoplusa Josip Derdić objašnjava daljnji plan sanacije. “Postaviti ćemo vodenu zavjesu do kraja tjedna i potom slijedi uštimavanje. Naš zadatak je do kraja godine eliminirati neugodne mirise prema mjestu“ kaže Derdić.

Mještani više ne vjeruju u obećanja i nastavljaju borbu, sve dok u svojim kućama i dvorištima ne budu mogli uživati punim plućima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju