Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naknada za ceste

Očekuju nas jeftiniji tehnički pregledi - ali što stoji iza toga?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro bi mogla pojeftiniti registracija automobila.

Jeftinija naknada za ceste prilikom tehničkog pregleda vozila novi je Vladin plan za rasterećenje građana i poduzetnika.

To je jedan od desetak nameta koje Vlada smanjuje u sklopu svog programa nacionalnih reformi za ovu godinu. Naknada za ceste pojeftinila bi za 10 posto pa je Dnevnik Nove TV izračunao kolike će to uštede donijeti građanima i prijevoznicima.

Kada dođe do pojeftinjenja, ovisno o tome kakav automobil vozite, na tehničkom ćete pregledu uštedjeti od 18 do 120 kuna.

U stanici za tehnički pregled s klijentom smo izračunali koliko će platiti manje na slijedećem pregledu svojeg automobila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna novoregistrirana vozila Rast prodaje automobila: "Nijemci" se i dalje najbolje prodaju, Hrvati registrirali gotovo 4 puta više Tesli nego lani Novi mercedes u kojem je stigao Milan Bandić (Foto: N1) "ZAMJENSKO VOZILO" Milan Bandić na službeni događaj stigao u luksuznom mercedesu daruvarskih oznaka

Za vozila niže klase ušteda je 18 kuna, za ona srednje klase između 35 i 45 kuna. Vozači skupljih vozila više klase uštedjet će 75 kuna, a oni s najskupljim vozilima visoke klase 120 kuna.

Nove registarske pločice samo za one koji ih žele mijenjati

Prijevozničke tvrtke uštedjet će oko 500 kuna po registraciji jednog kamiona ili oko 400 kuna po registraciji jednog autobusa. Pojeftinjenje pozdravljaju, ali ističu da je to kap u moru o odnosu na dosadašnja poskupljenja. Zato, ističu, građani ne trebaju očekivati da će uz tehnički pregled pojeftiniti i prijevozničke usluge.

Sve zanima - kada možemo očekivati pojeftinjenja?

Za ovu se mjeru izrađuju pravilnici, a ove nešto niže cijene naknade za javne ceste trebale bi stupiti na snagu početkom sljedeće godine.

Sam tehnički pregled će biti nešto jeftiniji, no to nipošto ne znači da ćemo se voziti jeftinije, jer ne zaboravimo da je Vlada nedavno podigla trošarine za 20 lipa po litri goriva.

S druge strane, kako to ne znači jeftiniju vožnju, ne znači ni vožnju po boljim, popravljenim ili novim cestama. Zašto? Zato što ova naknada odlazi u županijske proračune, odnosno tvrtke koje su održavale ceste. One će sada dobiti manje novca, i to ukupno oko 100 milijuna kuna.

Ako 18 kuna možemo nazvati uštedom, uštedjet ćemo, ali kako nam gorivo brzo poskupljuje, pitanje je hoćemo li s tim moći kupiti dvije litre goriva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene