457873
457873
457873
457873
457873

ZNATE LI KOLIKO JE TKO DUŽAN? Donosimo analizu dugova u Hrvatskoj - najzaduženiji građanin dužan 403 milijuna kn

  • , 21.11.2016., 20:03
  • Autor:
  • komentara

Znate li koliko je tko dužan u Hrvatskoj? Dnevnik Nove TV donosi analizu dugova u Hrvatskoj, ali i koliko su zaduženi poduzetnici, obrtnici i na kraju građani.

 
 
 
 
Analiza dugova u Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)
Analiza dugova u Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)

Kome najviše duguju građani, poduzetnici i obrtnici i koji je to ukupan iznos?

Najviše se duguje financijskim institucijama ili kako bi rekli u narodu - bankama. I ti su iznosi ogromni. U ovome trenutku ukupni dug je 58.882.266.603 kune. No kada se to razlomi na građane, poduzetnike i obrtnike vidi se kako to izgleda - građani su dužni 40.417.498.847 kuna i taj dug raste iz mjeseca u mjesec i onaj oprost duga nije uspio zaustaviti rast. Poduzetnici duguju 12.030.451.470 kuna. Taj dug pada kao i kod obrtnika koji su dužni 6.434.316.286 kuna. Poduzetnici i obrtnici su zadnjih  9mjeseci smanjili dugove, a što se tiče građana - oni nikako da smanje svoj dug.

Građani su dramatično zaduženi, a tko su najzaduženiji među njih 328 tisuća?

Kada vide broj uz najzaduženijeg građanina mnogima neće biti jasno kako - najzaduženiji građanin u ovome trenutku je dužan 403.841.210 kuna, a prvih 10 najzaduženijih građana dužno je 2.125.329.237 kuna. Što se njih tiče oni su u blokadi u prosjeku 1100 dana ili tri godine. A što se dogodilo? Uglavnom su u pitanju bile nekretnine, kupovale su se prije krize, to su naravno s kamatama, banke su im sjele na račune i sad su došli gdje su došli s ovim blokadama. Pitanje je kako će oni to moći vratiti.

Kod poduzetnika se dug smanjuje, ali tko je među 10 najzaduženijih u poslovnom svijetu?

Najzaduženiji poduzetnik opet nije zadužen kao najzaduženiji građanin. Najzaduženiji poduzetnik je s iznosom 221.232.798 kuna i ima barem 25 zaposlenih. A 10 najzaduženijih poduzetnika dužni su u ovome trenutku 1.263.261.738 kuna. Ukupno 35 zaposlenih. Kod njih blokade traju u prosjeku 1400 dana ili 4 godine. U pitanju su trgovine, turizam, nekretnine, uglavnom nekretninski biznis.

A kako izgleda profil 10 najzaduženijih obrtnika?


Kod obrtnika je nekoliko tisuća zaposlenih koji rade, a, naravno, ne primaju plaću jer su u blokadi. Najzaduženiji obrtnik u ovome trenutku dužan je 144.125.675 kuna i nema niti jednog zaposlenog. 10 najzaduženijih obrtnika dužno je 582.066.538 kuna s 4 zaposlenih. I tu su blokade najduže - u prosjeku 1960 dana ili 5 godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se