Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lakše do otkaza

Nacrt novog zakona o radu: Evo koja su nova pravila!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne novosti očekuju sve zaposlene i one koji se žele zaposliti u Hrvatskoj, kao i buduće umirovljenike. U tijeku su reforme radnoga zakonodavstva i mirovinskog osiguranja. Svoje nacrte Zakona ministar Mrsić predstavio je na javnoj tribini u Osijeku.

Ministar Mrsić ovim zakonom želi dobiti pokretljiviju radnu snagu, to znači da će se lakše sklapati, ali i otkazivati ugovori o radu. Novine su sljedeće: Plaća će se definirati ugovorom o radu, a ne kao do sada pravilnikom o radu.

Svi radnici imat će pravo na otpremnine, a novac će se čuvati na računima Fonda za otpremnine. Radnici će moći na zahtjev poslodavca, primjerice u industriji, ako imaju veliku narudžbu, raditi i više od 40 sati tjedno.

Naravno, svi prekovremeni sati moraju biti plaćeni. Državni inspektorat dobit će puno veće ovlasti i provoditi rigoroznije kontrole, osobito radnoga vremena i plaćanja prekovremenih sati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spor oko smanjenja plaća Mrsić: Plaće više nećemo dirati, Mihalinec: Ova Vlada divljački otima! Slika nije dostupna Najavio smanjenje nezaposlenosti Mrsić: Zakon o radu ne odgovara sadašnjem trenutku, moramo donijeti novi!

Radnik i poslodavac plaću će, po novom zakonu, definirati isključivo ugovorom o radu. Svaka promjena plaće znači novi ugovor.'Jedini je problem koji imamo što ako radnik ne pristane na smanjenje plaće, u slučaju da je recimo poduzeće u teškoćama, tu čekamo i molimo pomoć pravne struke', kazao je Mrsić.

Ne prihvati li manju plaću, radnik ostaje bez ugovora, odnosno bez posla. 'Ne bi htjeli da to bude ucjena poslodavca, da ucjenjuje radnika s plaćom', kazao je Mrsić.

>>
Ministar Mrsić smiruje: Mirovine će se isplaćivati na vrijeme!

Upravo toga se i pribojavaju sindikati. 'U jednom trenutku je radnik, u drugom nezaposlena osoba. Jako jednostavno dobije otkaz', kazao je Željko Jurić iz nezavisnog sindikata radnika u proizvodnji hrane i pića.

Radnička prava, tvrdi ministar, štitit će državi inspektorat. 'Oni će postati poput carine, poput porezne uprave sa širokim ovlastima. Sankcionirat ćemo one koji love u mutnom', kazao je Mrsić.

Kažnjavati se može i prema postojećem zakonu, ističu Mrsićevi kritičari. 'Po meni, Zakon o radu koji je do sada važio je bio dobar i za radnika i za poslodavca, ali samo pod uvjetom da su se i radnici i poslodavci pridržavali toga zakona', kazao je Božo Galić iz Radničkog vijeća Saponije d.d. Osijek.

I dok ministar novim radnim zakonodavstvom želi dobiti pokretljiviju radnu snagu, njegovi kritičari tvrde da Zakon o radu neće otvoriti nova radna mjesta. Nezaposlenost mogu riješiti samo gospodarske reforme.

Ministar tvrdi da će država štititi najslabije, a to su umirovljenici. Tvrdi da će za radničke mirovine stizati na vrijeme. Baš je naglasio, radničke mirovine, dakle one koje su zaslužene radom, a ne posebnim zakonima. To znači da bi se na udaru ipak mogle naći povlaštene mirovine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene