Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko smanjenja plaća

Mrsić: Plaće više nećemo dirati, Mihalinec: Ova Vlada divljački otima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada pozvao je sindikalne čelnike kako bi ih izvijestio o onome što ionako već znaju - da im članove čeka smanjenje plaća. Odazvalo se samo dvoje od 17 pozvanih, dok se dio ostalih pojavio na presici i 'raspalio' po Vladi.

Povodom najave smanjenja bruto plaća za 3 posto, u Ministarstvu rada danas je ministar Mirando Mrsić zakazao konzultativni sastanak s čelnicima sindikata zaposlenih u javnom sektoru, no od 17 pozvanih odazvalo se tek dvoje čelnika. Mrsić je rekao da mu je zbog toga žao jer da svakako moraju sjesti za isti stol.

Pročitajte i ovo Autobusi Autotroleja Nakon prosvjeda Povećavaju se plaće radnicima Autotroleja: Rast će još neke naknade Prosvjed i štrajk u pravosuđu - 3 nezadovoljni uvjetima Pravosudna policija i službenici na sudovima i državnim odvjetništvima najavili štrajk

Ponovio je kako je ovo smanjenje zadnje. 'Bio sam dovoljno jasan, postigli smo cilj, neće biti više smanjenja mase plaća', obećao je ministar.

>> Policijski sindikat protiv nižih plaća: Nismo pali s Marsa!

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek, koja se uz Jadranku Ivezić iz Sindikata socijalne skrbi jedina odazvala konzultacijama, Mrsiću nije povjerovala. Kaže da je i prije govorio da smanjenja neće biti.

Napomenula je kako joj je žao što je informaciju o smanjenju plaća čula gledajući televizijski intervju s premijerom. 'Dovedeni smo pred svršen čin, nitko nas ništa nije pitao. Po zakonu nije ni morao, ali mogli su nas barem obavijestiti', rekla je Avberšek.

Mihalinec o diktatu, otimanju, ucjenjivanju...

Dio sindikalaca koji nije došao na sastanak s ministrom održao je konferenciju za novinare. Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio da 'ovakav način komunikacije sa socijalnim partnerima možemo nazvati samo bezobrazlukom i skandalom'.

Vladu je optužio da su pregovori o kolektivnom ugovoru vođeni 'u okružju diktata', a ministra obrazovanja Željka Jovanovića prozvao da ne razumije ništa o obrazovnom sustavu. 'Smanjio je 12, a povećao 5 [posto], i to je povećanje plaća? I još bezobrazno laže kad govori da će dobiti 400 kuna više', bio je zgrožen Mihalinec.

'Naš izračun govori da će učitelj s 40 godina staža nakon smanjenja dodatnih 3 posto plaće imati 900 kuna manju bruto plaću u odnosu na plaću u lipnju kada je počelo otimanje učiteljima. (...) Ova Vlada zna ucjenjivati, ova Vlada zna divljački i naprasno otimati', zaključio je Mihalinec.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene