Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

U ranim jutarnjim satima

Policija uhitila 23 aktivista: 'Asistirali smo komunalcima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je sinoć oko 3 sata privela 23 prosvjednika Zelene akcije i Prava na grad koji su blokirali Varšavsku ulicu.

Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Aleksandra Ljuba kazala je da je policija postupila na traženje Komunalnog redarstva te da nije riječ o policijskoj akciji nego o 'pružanju asistencije'. Na upit zašto se s policijskom asistencijom krenulo noću, kazala je kako policija kod poduzimanja svake akcije ili nekog postupka radi sigurnosnu prosudbu te utvrđuje najbolje načine i vrijeme postupanja. U ovom slučaju prosudba je bila da je najbolje postupiti danas rano ujutro, rekla je glasnogovornica PU zagrebačke.

Pročitajte i ovo prosvjednica klimatska kriza Klimatske aktiviste na Krku privela policija: "Želimo poslati jasnu poruku" Ilustracija pokret Posljednja generacija FOTO/VIDEO Vozači nasrnuli na aktiviste na autocesti, kamere zabilježile okršaj: "Gaze nas, odvlače s prometnice, udaraju i prisilno zadržavaju"

Podsjetila je da je Komunalno redarstvo u više navrata od prosvjednika tražilo micanje kontejnera jer su oni bili postavljeni na javnu površinu. Naime, aktivisti Zelene akcije i udruge Pravo na grad kontejnere su postavili na uglu Varšavske i Gundulićeve ulice. Gradsko Komunalno redarstvo također je izdalo rješenje, o uklanjanju kontejnera, no kako ih prosvjednici nisu željeli ukloniti zatražena je policijska asistencija, napomenula je glasnogovornica zagrebačke PU.

Oglušili se na zapovjed policije

Dodala je kako su se po dolasku policajaca u Varšavsku prosvjednici oglušili o zapovjed da se maknu s prostora i s kontejnera, a neki su pritom i narušavali javni red i mir. Policija je 23-oje prosvjednika uporabom tjelesne snage privela u postaju na prekršajnu obradu gdje se još uvijek nalaze. Među njima je, kako se doznaje, i zagrebačka glumica Urša Raukar.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević je kazao da su brojne policijske snage na mjesto prosvjeda došla oko 3,30 sati ujutro. 'Najprije su počeli s uhićenjem aktivista. Odveli su ih 10 ili 15, a zatim su krenuli na micanje kontejnera', kazao je Tomašević. Podsjetio je da kontejneri na uglu Gundulićeve i Varšavske, s kojih aktivisti nisu željeli sići, stoje od petka 5. veljače kada su, bez komunalnih dozvola, postavljeni kao info-pultovi za daljnje prosvjedne aktivnosti.

 Policijska akcija uslijedila je nakon središnjeg prosvjeda 'Ne damo Varšavsku' na kojem se protiv izgradnje ulaza u podzemnu garažu Hoto grupe, prema policijskoj procjeni, okupilo više od tisuću prosvjednika. Organizatori su međutim tvrdili da je, unatoč lošem vremenu, na prosvjedu bilo čak četiri tisuće građana. Istovremeno investitor tzv. Cvjetnog prolaza Tomo Horvatinčić je organizatore prosvjeda optužio da u svemu imaju privatne interese kao i da stvaraju antipoduzetničku klimu.

Horvatinčić ima sve dozvole?

Istaknuo je da je riječ o projektu 'teškom' više od stotinu milijuna eura koji financira Hoto grupa, da ima sve dozvole za izgradnju te da na dobivene dozvole projekt nije promijenjen ni za jedan centimetar. Horvatinčić je rekao da bi se u svijetu takav projekt podržao, ali da reakcije na taj projekt govore o antipoduzetničkoj klimi u Hrvatskoj. S tim u vezi je postavio i pitanje - gdje se 'kuha' ta antipoduzetnička klima te tko financira 7-metarsku skulpturu 'trojanskoga konja' i kontejnere koji su nelegalno postavljeni u Varšavskoj ulici.

>> VIDEO: Varšavska se brani na kontejnerima

Horvatinčića zanima tko će investirati u Hrvatsku kada se osporava jedan domaći investitor Hrvat te se pita 'bili možda bilo bolje da tu bude jedan francuski projekt i francuski barjak iznad Cvjetnoga trga'. Izjavio je da je u vezi projekta 'Cvjetni' u zadnjih nekoliko dana izneseno niz objeda, poput one da će Varšavska ulica biti 'rupa'. Objasnio je da će na ulazu u Varšavsku ulicu vidjeti rampa širine sedam metara i 18 metara dužine, dodavši da postoji mogućnost da vrsni arhitekti riješe da se iznad te rampe postavi stepenasta tribina koja bi se uredila s adekvatnom hortikulturom.

>> 'Ne dopustite da Varšavska postane Trojanski konj'

Ostatak Varšavske, rekao je Horvatinčić, ostat će netaknuta pješačka zona. Rekavši da nije advokat gradu koji je tu dobio dozvolu, podsjetio je da je grad u javno-privatnom partnerstvu s Hoto grupom koja osigurava deset puta više sredstava od grada. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene