Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u Varšavskoj

'Ne dopustite da Varšavska postane Trojanski konj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije u Varšavskoj su uspjeli okupiti oko tisuću ljudi.

'Lopovi!', uzvikivali su okupljeni prosvjednici pokazujući tako otpor prema stavu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, da je ulaz u podzemnu garažu u Varšavskoj ulici koju gradi Hoto grupa od javnog interesa. 'Definitivno ovaj projekt nije od javnog interesa, već vjerojatno od interesa gradonačelnikovih prijatelja. On je rekao i da svi koji su protiv projekta zapravo žive u srednjem vijeku. Mi smatramo da je srednji vijek kad gradonačelnik ne sluša 55.000 svojih građana koji su jasno rekli ne ovom projektu i devastaciji Varšavske ulice. On i dalje misli da je gospodar, a ne gradonačelnik', rekao je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević. Prosvjed 'Ne damo Varšavsku' počeo je u 18 sati, a već i prije zakazanog vremena u Varšavskoj su se okupili mnogi građani. Na samom početku organizatori su okupljenima otkrili Trojanskog konja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bandić o Horvatinčićevoj najavi odustajanja od projekta Cvjetni prolaz Slika nije dostupna Horvatinčić: 99 posto odustajem od projekta Cvjetni prolaz

>> Bandić: Projekt 'Cvjetni' od javnog interesa za Zagreb

'Ne dopustimo da ovaj projekt bude Trojanski konj koji će ući u srce našeg grada. Ne vjeruj Hotovcima ni kad darove nose. U suvremenom smislu Trojanski konj je program, računalni, politički ili građevinski koji se pretvara da izgleda kao i svaki drugi. Međutim, kada se pokrene na kompjuteru ili u gradu, on otkriva svoje pravo lice. Počinje izvršavati svoju štetnu zadaću. Većina Trojanaca ima nazive vrlo slične uobičajenim programima, kao primjerice 'S predsjednikom na posao, idemo delati'. Ta metoda širenja Trojanskog konja zloupotreba je povjerenja korisnika i svih građana', rekao je s pozornice okupljenim prosvjednicima redatelj Mario Kovač.

Tomašević je građanima kazao kako se devastira javni prostor u Hrvatskoj. 'Ako padne Varšavska, radimo tri presedana u Zagrebu. Ni jedan shoping centar izlazno - ulaznu ramu u svoju garažu nije dobio s javne površine. Ovo je prvi projekt kojem se dopušta rampa s javne površine, što znači da se uzima javni prostor. Ulica se pretvara u privatnu rampu za privatnu garažu, a k tome se uništava i pješačka zona. Umjesto da se pješačka zona kao u svim metropolama proširuje, ona se u Zagrebu smanjuje. Grad Zagreb sam je sebi izdao lokacijsku dozvolu da se uništi pješačka zona građanima grada Zagreba i da to još građani Zagreba plate više od deset milijuna kuna', kazao je Tomašević te dodao kako se do sada radilo o krađi poduzeća, a od sada će se krasti i ulice.

'Gradska vlast je rekla: Grad Zagreb je sam sebi izdao lokacijsku dozvolu da se uništi pješačka zona građanima grada Zagreba i da još građani Zagreba plate to više od deset milijuna kuna', kazao je Tomašević te dodao kako se do sada radilo o krađi poduzeća, a od sada će se krasti i ulice.

Iako je protiv projekta 'Cvjetni' peticiju potpisalo oko 55.000 osoba, gradonačelnik se, prema riječima organizatora, na nju oglušio i tako pokazao da ga javni interes uopće ne zanima. Prosvjedu su potporu dale i mnoge osobe iz javnog života. 'Gradonačelnik jako dobro zna da je taj javni interes definiran 2007. kada se zvao 'Cvjetni prolaz'. To je trebao biti prolaz do Gundulićeve. I dalje mislim da ni to nije bio dovoljan javni interes, ali tog prolaza više nema. Nikakvog javnog interesa ovdje nema i to znači da taj posao nema nikakvu legitimnost', rekao je glumac Vili Matula. 'Mislim da je velika greška počinjena 2007. kada se išlo na izmjene GUP-a i bojim se da će sada tu grešku biti dosta teško popraviti', rekla je Mirela Holy, saborska zastupnica SDP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene