Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela državna matura

Što je sve učinjeno da pitanja ne 'osvanu' na internetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 35 tisuća maturanata danas kreće s državnom maturom i to pisanjem eseja iz hrvatskoga jezika. Iako se govorilo o curenju ispitnih podataka, profesori odgovaraju da je to nemoguće jer su sigurnosne mjere velike.

Pazilo se na sve. Ispiti su u posebno zaštićenim omotnicama s jedinstvenim barkodovima. A u škole se prevoze u posebnim vozilima poput onih koji prevoze novac. Sve zato da se pitanja ne bi kao lani pojavila na internetu.

Pročitajte i ovo Vinko Filipović iz NCVVO-a Uobičajene molbe Poznati rezultati ovogodišnje državne mature: "Riješeno je najviše ispita bez greške do sada" Slika nije dostupna Zagrijali stolice Državna matura: Previše stresa u pet dana

Od jutros u 9 sati Marko piše esej iz hrvatskoga jezika. Od 8 zadanih djela, pročitao je 7, pa se nada da neće biti problema. 'Počeo sam se pripremati prije tri mjeseca, počeo sam čitati knjige. I za sada sam pročitao 7. Odlučio sam da Dunda Maroju neću i nadam se da neće doći', ispričao je Marko, maturant XV. gimnazije.

>> Požurite, u ponedjeljak ističe rok za prijavu državne mature!

I njegova prijateljica Marina nada se da na državnoj maturi neće biti Dundo Maroje. Sve ostalo je, kaže, svladala. 'Jučer sam najviše radila, danas mi je dan odmora. Mislim, dosta smo se u školi pripremali jer imam jako dobrog profesora. Tako da meni nije trebalo baš previše za pripreme', ispričala je Marina Bišćan, maturantica XV. gimnazije.

Kao i prošle i ove se godine govori o curenju ispitnih pitanja. 'Naravno da ima. Svatko kaže da je on čuo od nekog svojega da će biti to i to, ali ne vjerujem baš nikome, ja se pripremam za sebe', rekao je Marko. 'Pa ove godine kao Baraka 5b i možda Registratura, što je po meni super', dodala je Marina.

No, iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kažu to je nemoguće jer smo se u potpunosti zaštitili. 'Ovog puta, za razliku od prošle godine, išli smo još malo dalje, te smo ispit personalizirali. Znači, osobno namijenili pojedinačno za svakog učenika', naglasio je dipl.ing.Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Svaka vrećica posebno izvagana

U kutijama se nalaze ispiti za državnu maturu. Svaka kutija je zatvorena sigurnosnom trakom. A ispred svakog maturanta dolazi ova sigurnosna omotnica u kojoj se nalazi ispit. 'Svaka vrećica je prije nego što je spremljena u kutiju za isporuku, bila izvagana i utvrđeno da je odgovarajući sadržaj unutra', dodao je Goran Sirovatka.

Kutije s ispitima se prebacuju u posebna skladišta koja su pod video nadzorom. Posebnim vozilima ispiti se dostavljaju u škole. Tamo ih preuzima ispitno povjerenstvo te nakon prozivke maturanata, ispit može početi. 'Svi trebaju imati svoju osobnu iskaznicu, smiju imati bočicu s vodom, ali bez naljepnice i treba im olovka crne ili plave boje', objasnila je Snježana Žibert, koordinatorica za državnu maturu.

Za pisanje eseja, maturanti će imati 160 minuta. Svi oni koji danas neće moći prisustvovati državnoj maturi, a za to imaju valjan razlog, učinit će to u rujnu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene