Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakvu hranu jedemo?

MREŽA KONTROLE KVALITETE HRANE 'U proizvodnji imamo oko 800 pesticida, koriste se antibiotici...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osniva se regionalna Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane kojoj je cilj postići još bolji nadzor prehrambenih proizvoda, poboljšati zdravlje ljudi i gospodarstvo.

Kako bi građani bili još sigurniji, osniva se Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane. U njoj je 11 zemalja jugoistočne Europe, više od 70 milijuna građana i više od 1000 znanstvenika.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Većina kupuje više hrane negoli može konzumirati EFSA i HAPIH donose Najviše novca trošimo na hranu! Savjeti kako smanjiti bacanje hrane i pritom uštedjeti

Poražavajući podatak za Hrvatsku: Svaka druga riba poslužena u hotelima dolazi iz uvoza, slično je i s janjetinom

'Imamo čak oko 800 pesticida koji se koriste u proizvodnji hrane, koriste se antibiotici, koriste se sva sredstva koja u hrani nebi trebala biti. Naša će zadaća biti da zaštitimo naše stanovnike da što manje da što manje štetnih stvari, ne možemo ih zaštiti apsolutno, ali da što manje štetnih stvari unose u sebe', rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Svaki prehrambeni proizvod od proizvodnje do dolaska u prodaju prolazi najstrože kontrole. 'Sigurna hrana i zdrav potrošač - dok vodimo brigu o te dvije stvari znači da jedemo sigurnu hranu što je apsolutno situacija u Republici Hrvatskoj', napominje Saša Legen iz Bioinstituta.

U slučaju da kod potrošača ipak postoji sumnja u ispravnost proizvoda - može zatražiti dodatnu analizu. 'U slučaju postojanja bilo kakve sumnje nadležne institucije izlaze na teren i daju nalog da se sporna prehrambena namirnica analizira', rekla je Matijana Jergović.

'Tražimo češće laboratorijske analize. Hrvatski potrošač je postao vrlo svjestan i ne želi kupiti bilo što.  Hrvatski potrošači svih dobnih skupina jedu sigurnu hranu', rekao je Ilija Rkman, predsjednik Saveza Potrošač.

O kvaliteti naših proizvoda od sada će brinuti Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene