Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođeno suđenje

Mravkova bolest usporava i nove postupke protiv Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog teške bolesti Ivan Mravak ne može dolaziti na sud.

Teška bolest bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka do daljnjeg je odgodila suđenje za fiktivno zapošljavanje povratnika iz Australije Rade Buljubašića što je primao plaću u HEP-u, a stvarno radio u središnjici HDZ-a, ali i dva postupka protiv bivšeg premijera Ive Sanadera koji je Mravka, po tvrdnjama tužiteljstva, poticao na ustupke i prodaju jeftinije struje Diokiju i TLM-u.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..."

Iako nije želio govoriti o klijentovoj bolesti odvjetnik Branko Šerić je potvrdio da je sa zagrebačkog Županijskog suda dobio pismenu obavijest da se zbog Mravkova zdravstvenog stanja suđenje u slučaju Buljubašić, iako u završnoj fazi, odgađa na 'neodređeno vrijeme'.

Ivan Mravak sprema nagodbu u slučaju TLM

'O detaljima ne mogu govoriti, no, istina je da Mravak zbog teške bolesti ne može dolaziti na sud', kazao je Šerić. Dodao je i da je zbog toga tražio da se ne zakazuje pripremno ročište u slučaju HEP - TLM u kojem je Mravak optužen da je na Sanaderov nagovor šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodavao struju ispod tržišne cijene, čime je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna.

Nakon što je prije više od dvije godine u tužiteljstvu ispitan o ovom slučaju Sanader je ustvrdio je da je riječ o 'političkom progonu' jer je struja TLM-u i Aluminiju prodavana temeljem zakonitih vladinih odluka, utemeljenih i u političkom programu kojim je dva puta dobio izbore.

Osim toga slučaja Sanader i Mravak očekuju i početak suđenja zbog prodaje 'jeftine struje', ali i pozajmice od 15 milijuna kuna Diokiju, koji je u to vrijeme bio u vlasništvu riječkog tajkuna Roberta Ježića. Taj se slučaj, pak, isprva odugovlačio zbog Ježićeve bolesti, da bi u konačnici početak suđenja zakazan za 2. srpnja bio odgođen zbog bolesti suca.

Potvrđena još jedna optužnica protiv Ive Sanadera

'Do sada nismo dobili obavijest o novom datumu prvog ročišta, no i u tom ćemo slučaju zatražiti odgodu', najavio je Šerić.

Mravak je do sada priznao većinu optužbi za koje ga tužiteljstvo tereti, posebno u slučajevima u kojima je optužen zajedno sa Sanaderom, dok je Ježić isprva poricao krivnju. No, taj je bivši Sanaderov prijatelj u međuvremenu postao krunski svjedok tužiteljstva na suđenju u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojemu je bivši premijer osuđen na 10 godina zatvora zbog provizije od austrijske Hypo banke te primanja mita od mađarske naftne kompanije kojoj je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Protiv Sanadera, Mravka i Ježića podignuta nova optužnica

Ježić je protiv Sanadera svjedočio i u aferi 'Fimi media' gdje su HDZ i njegovi bivši dužnosnici nepravomoćno osuđeni za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki koji je navodno završilo u stranačkom crnom fondu, ali i kod bivšeg premijera.

Sanaderu se, osim toga sudi i za primanje mita u slučaju Planinska, a taj bi se slučaj, nakon ljetne stanke trebao nastaviti u listopadu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene