Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna pozajmica Diokiju

Potvrđena još jedna optužnica protiv Ive Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom je Županijskom sudu potvrđena optužnica protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kojom ga se tereti za poticanje bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka na isplatu milijunske pozajmice tvrtkama Roberta Ježića.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je danas optužnicu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kojeg u tom slučaju tereti da je zajedno s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova - 2 Razgovori i pregovori Božinović za Dnevnik Nove TV: "Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu" Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe

>> Sanader: U 20 godina nikada nisam platio ručak

Na sjednici vijeća pojavio se samo Mravak koji se nalazi na izdržavanju kazne u Lipovici, a na sud nisu došli Sanader koji se nalazi u zatvoru u Remetincu i Ježić koji navodno ima zdravstvenih poteškoća.

Vijeće je potvrdilo optužnicu unatoč tome što dvojica optuženika nisu pristupila sjednici, što je bilo moguće prema Zakonu o kaznenom postupku, rekao je novinarima nakon sjednice Branko Šerić, odvjetnik Ivana Mravka, koji je na sud doveden iz Lipovice gdje izdržava kaznu od godine i pol zbog traženja mita za HDZ.

Šerić je dodao da je Mravak, očitujući se o krivnji, prihvatio svoj dio odgovornosti. 'Moj klijent je ostao konzistentan svojim dosadašnjim iskazima, kojima je opisao događaje u vezi s isporukom struje Diokiju i Dini Petrokemiji te oko kredita koji je HEP dao Diokiju', kazao je Šerić.

Spis će nakon formiranja biti dodijeljen u rad raspravnom vijeću koje će potom zakazati pripremno ročište na kojem će se odlučivati o dokaznim prijedlozima i datumu početka suđenja. Šerić očekuje da bi pripremno ročište moglo biti zakazano za mjesec i pol do dva mjeseca.

Gotovo ista optužnica već se nalazila na sudu prošle godine, ali ju je tužiteljstvo samo povuklo i nakon godinu dana, u svibnju, vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Sanadera se tom optužnicom tereti da je s Ježićem 2008. poticao Mravka da Ježićevim tvrtkama smanji cijenu struje i isplati milijunsku pozajmicu. Kako je pozajmica od 15 milijuna kuna, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave u konačnici ipak vraćena, HEP je u toj aferi oštećen za 3,8 milijuna kuna. Kupnjom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito 'uštedio' 1,95 milijuna kuna, a tvrtka Dina Petrokemija 1,88 milijuna kuna.

Sanader se nalazi u Remetincu otkad je u slučajevima Ina-MOL i Hypo nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, a u tijeku su mu suđenja za slučajeve Fimi media i Planinska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene