Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne slažu se ni sami sa sobom'

Kritike sa svih strana: 'MOST mora shvatiti jednu stvar - njihov partner je HDZ'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su MOST-ovci ukazali kako su željeli hitnim postupkom donijeti zakon prema kojem bivši zastupnici ne bi mogli aplicirati za isplatu naknade po principu 6+6 našli su se na udaru kritika iz redova opozicije i iz redova svojih partnera.

Nezaobilazna tema u Saboru danas je bio i tzv. propis 6+6 prema kojem je 48 bivših zastupnika zatražilo isplatu pune plaće šest mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti te pola plaće šest mjeseci nakon toga.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

MOST je kritizirao sve stranke iz čijih su redova zastupnici koji su aplicirali za ovu novčanu naknadu. Međutim, i oni imaju kritiku za MOST.

'Kolege iz Mosta moraju shvatiti jednu stvar, a to je da su oni vladajući i da im je partner HDZ. I što se s njima dogovore je imaju više ruku nego mi, mi ne možemo opstruirati ništa. Njihov partner je HDZ. Mi nismo glasali ni za ovu vladu pa je ona izabrana. Tako može proći i ovo', rekao je bivši ministar pravosuđa, Orsat Miljanić.

Kritiku im je uputio i kolega iz redova stranke partnera, HDZ-a. On tvrdi kako bi zakon prošao da je bio u skladu s poslovnikom i ostalim zakonskim odredbama. 'Da je taj zakonski prijedlog bio sukladan poslovniku Sabora i zakonskim propisima sigurno bi se našao u proceduri, ne vidim zašto se nekoga proziva. Nije korektno', kaže Ivan Šuker i dodaje kako smatra da nije korektno ni da netko tko je nekoga na dužnosti mijenjao 10 ili 15 dana ima pravo na novčanu naknadu u trajanju 15 puta duljem od trajanja njegova obnašanja dužnosti.

I iz redova HSP AS stigle su kritike na račun MOST-a. 'Ne bih komentirao Most. Vidjeli ste da se oni često ne slažu sa mnom, ali da se ne slažu ni sami sa sobom, koliko sam vidio po gospođi Strenja Linić', rekao je Pero Ćorić.

HDZ-ov Davorin Mlakar kaže kako ne vjeruje da se može donijeti zakon koji bi se mogao primjenjivati retroaktivno, a SDP-ova Gordana Sobol upućuje Mostovce da pitaju kolege iz koalicije zašto Zakon nije došao na raspravu. 'MOST je uputio prijedlog u proceduru, taj zakon je u dnevnom redu, zašto je on na kraju dnevnog reda treba pitati kolege iz koalicije istog tog Mosta. Mišljenje vlade još nije došlo, to nije problem opozicije nego vladajuće koalicije, nek vide s kolegama iz koalicije zašto zakon nije raspravljen', poručuje Mostu Gordana Sobol.

MOST-ova Ružica Vukovac kaže kako su oni koji su tražili novčanu naknadu točno znali što rade. 'Činjenica je da su oni prekaljeni političari i točno znaju što će se dogoditi, znali su da ćemo mi tražiti ukidanje tih prava 6+6, zakon ne može djelovati retroaktivno, ali ćemo i dalje tražiti izmjene zakona smanjenje prava i beneficija i plaća zastupnika', kaže Vukovac dodavši kako će im trebati pomoć stručnjaka jer se tu radi o izmjenama više od jednog zakona.

BIvša MOST-ovka, sada članica Hrida, Irena Petrijevčanin Vuksanović pak kaže kako se plaće dužnosnika moraju vezati uz plaće u realnom sektoru. I ona smatra kako previranja unutar vladajućih redova stvaraju poteškoće. 'Neke stvari nisu sinkronizirane i pitanje je hoće li se sinkronizirati ili će cijeli mandat biti obilježen tim previranjem', kaže Vuksanović.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene