442160
442160
442160
442160
442160

Most: Ekološke udruge podržale donošenje Plana gospodarenja otpadom ministra Dobrovića

  • , 03.07.2016., 17:02
  • Autor:
  • komentara

Ekološke udruge Srđ je naš, Pravno na zavičaj, Zelena akcija i Eko stožer Marišćina podržale su Prijedlog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. tehničkog ministra Slavena Dobrovića, koji je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poslalo u javnu raspravu, jer ocjenjuju kako on donosi nužne promjene, priopćeno je u nedjelju iz Mosta nezavisnih lista.

 
 
 
 
Novi plan gospodarenja otpadom (Foto: Dnevnik.hr) - 9
Novi plan gospodarenja otpadom (Foto: Dnevnik.hr) - 9

U Inicijativi Srđ je naš te Građanskoj inicijativi Pravo na zavičaj ocijenili su kako "posljednji napadi i kritike upućene na Nacrt plana gospodarenja otpadom dolaze u prvom redu od strane lobija koji zagovara model izgradnje velikih centara za mehaničko-biološku obradu" te da grupacija "ne bira sredstva da bi svoj poslovni interes pretpostavila interesima i pravima građana".

Navode kako je zastarjela tehnologija koju "'smećarski' lobi" zagovara bila popularna 80-ih godina prošlog stoljeća, a ona pretpostavlja da otpad u mehaničko-biološke pogone dolazi izmiješan, što poskupljuje mogućnost razdvajanja te smanjuje mogućnost recikliranja.

Ističu kako je je jedini način da se građanima ne povećaju računi za zbrinjavanje otpada i do nekoliko puta te da otpad zbrinjava na moderan, ekološko prihvatljiv način, predstavlja postupak razdvajanje otpada još u kućanstvima i njegovo odvojeno prikupljanje u reciklažnim dvorišnima.

"Dajte nam da konačno organizirano započnemo reciklirati otpad i kompostirati u svojim dvorištima - naše je društvo za to zrelo“, navode u priopćenju koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor i Nevenka Grošeta Đirlić iz Građanske inicijative Pravo na zavičaj. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se