441944
441944
441944
441944
441944

'Tko će objasniti hrvatskim građanima da će plaćati višestruko više za odvoz otpada?'

  • , 30.06.2016., 20:17
  • Autor:
  • komentara

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović ustrajat će na provođenju novog Plana gospodarenja otpadom.

 
 
 
 
Komentari na plan gospodarenja otpadom (Video: Dnevnik Nove TV)
Komentari na plan gospodarenja otpadom (Video: Dnevnik Nove TV)

Nakon što su u javnost procurile neformalne kritike konzultanata Europske komisije na Plan ministra Slavena Dobrovića, za komentar smo zamolili i samu Europsku komisiju.

Preambiciozno i nerealno. Tako su konzultanti Europske komisije ocijenili hrvatski plan gospodarenja otpadom. Recikliranje je dobro. Kompostiranje također. No, plan je jako optimističnan, s obzirom da odvajamo tek 17 % otpada.

'Komisija pozdravlja ambiciju hrvatskog Plana. Cilj nam je poboljšanje Plana za gospodarenje otpadom. Nakon što ga Hrvatska usvoji, Europska komisija će ga pregledati i ocijeniti', pojasnili su u Komisiji.

Ministar Dobrović ne sumnja u Plan. 'Plan je izrađen u skladu s najnovijim smjernicama Europske komisije i tu nema nikakvih bojazni da će biti problema', rekao je Dobrović uvjeren da će ministarstvo dobiti njihov blagoslov.

Dobrovića kritizira njegov prethodnik Mihael Zmajlović. Devedesetak sortirnica otpada koje Hrvatska planira izgraditi, smatra Zmajlović, ne može biti jeftinije od 13 Centara za gospodarenje otpadom koje je planirala njegova Vlada.

'Tko će objasniti hrvatskim građanima da će ako ovakav nacrt plana prođe, plaćati višestruko više cijenu javne usluge odvoza otpada, a da u tom nacrtu plana nema apsolutno nikakve brojke ni ekonomske analize', kaže Zmajlović.

Ministar Dobrović poručuje - od Centara ne odustajemo, ali neki od njih radit će smanjenim kapacitetom, jer ne ispunjavaju ciljeve recikliranja, stvaraju gorivo iz otpada koje se opet mora platiti da netko to angažira i ti centri, kaže, ne ispunjavaju ciljeve iz kružne ekonomije.

Predstavnik Centara za gospodarenje otpadom najavljuje tužbe. 'Svi CGO-i tužit će ministarstvo. Ja sam napomenuo kako su nama ustavom zagarantirana prava nama ugrožena, nemoguće je ovaj plan progurati ako imate jednu tehnologiju u četiri hrvatske županije, a ostalim županijama nešto namećete', kazao je Mladen Jozinović, direktor CGO.a u Hrvatskoj.

Javna rasprava o novom Planu gospodarenja otpadom traje još danas. Nakon toga ide na Vladu, i ako ga ministri ne podrže - sve pada u vodu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se