Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesno ređenje

Imenovao ga papa Franjo: Monsinjor Bože Radoš novi je varaždinski biskup

Đuro Hranić (Foto: Screenshot/Dnevnik.hr)
Đuro Hranić (Foto: Screenshot/Dnevnik.hr) Screenshot/Dnevnik.hr
Aktualno Galerija Đuro Hranić (Foto: Screenshot/Dnevnik.hr) Đuro Hranić (Foto: Screenshot/Dnevnik.hr) Foto: Screenshot/Dnevnik.hr Novi varaždinski biskup mons. Bože Radoš (Foto: Screenshot/Vijesti Nove TV) Novi varaždinski biskup mons. Bože Radoš (Foto: Screenshot/Vijesti Nove TV) Foto: Screenshot/Vijesti Nove TV +0 Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Monsinjor Bože Radoš novi je varaždinski biskup.

Imenovao ga je papa Franjo nakon što je prihvatio odlazak u mirovinu dosadašnjeg biskupa Josipa Mrzljaka. Bože Radoš svećenik je u Đakovačko -osječkoj nadbiskupiji te rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tjedan solidarnosti i zajedništva Hrvatski Caritas započeo korizmenu akciju

"On će u novoj službi prionuti spremna srca i da će ga čitava varaždinska biskupija, svećenici, redovnici, redovnice i božji narod brzo prepoznati kao svoga vrijednoga pastira", poručio je Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit. Josip Mrzljak varaždinski je biskup bio 12 godina, a do ređenja novog biskupa bit će apostolski administrator. Novinarima je rekao kako vjeruje da je Varaždinska biskupija živa zajednica Božjeg naroda.

"Čuo sam se s novim biskupom i on dolazi s radošću ostvarivanja svoje pastirske službe koju mu je Papa povjerio. To sigurno nije laka služba u našem vremenu, ali svi mi vjerujemo da smo mi samo ljudi, a da je Bog onaj koji nam daje pomoć i snagu da možemo raditi i u ovom našem vremenu i u ovom našem kraju, u našoj domovini Hrvatskoj ostvarivati poslanje koje nam Crkva povjerava“, rekao je mons. Mrzljak, koji će u mirovini više vremena posvetiti pastoralnim aktivnostima po župama Varaždinske biskupije.

Biskupsko ređenje mons. Bože Radoša bit će prvo u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo jer su prvi varaždinski biskup nakon utemeljenja biskupije 1997. godine mons. Marko Culej te njegov nasljednik mons. Josip Mrzljak 2007. zaređeni u Zagrebu.

Datum biskupskog ređenja tek će se utvrditi.

Mons. Bože Radoš rodio se 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, a nakon preseljenja obitelji odrastao je u Kuševcu u blizini Đakova. Nakon filozofsko-teološkog studija u Đakovu magistrirao je na Papinskom sveučilištu Gregoriani u Rimu i predavao je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Prije tri godine imenovan je rektorom Papinskoga hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu. (Hina)
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene