Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepotrebno ozračili pacijente?

'Ovo je kap koja je prelila čašu korupcije u zdravstvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova afera trese hrvatsko zdravstvo.

Liječničke krugove uzburkala je vijest kako USKOK istražuje privatnu polikliniku Medikol zbog sumnji da je na pretragama PET/CT uređajem nepotrebno ozračeno više od 8.000 pacijenata.

Pročitajte i ovo Pacijenti u kritičnom stanju prevezeni s otoka Raba po jakom nevremenu - 3 Akcije na Rabu i Šolti VIDEO Spašavali pacijente u kritičnom stanju po orkanskoj buri: Pogledajte dramatičnu snimku Ilustracija sretna nova godina! Nova godina donijela je nove promjene za pacijente: Neki će morati dublje posegnuti u džep za mnoge usluge

U Medikolu su odmah sve demantirali. Kažu da su sa HZZO-om potpisali ugovor 2007. kada su se javili na javni natječaj, a ovo sve nazivaju objedama koje ugrožavaju posao privatne poliklinike. USKOK nije potvrdio istražuje li poslovanje Medikola ili ne.

No, neslužbeno se može čuti kako su pod istragom i to zbog dva segmenta. Istražuju se liječnici koji su svoje pacijente slali na takve preglede te zbog sumnjivog poslovanje Medikola i HZZO-a. Medikol je danas sazvao izvanrednu konferenciju za novinare kako bi uvjerili da imaju sve potrebne smjernice za rad, ali i stručnjake koji mogu jasno definirati koga poslati na zračenje, a koga ne.

'Medikol nije dobivao natječaje temeljem lijepčih očiju, već temeljem javnog natječaja', tvrdi izvršni direktor Medikola Boris Sruk. Jesu li pacijenti zračeni samo zbog zarade, Andrija Hebrang koji je prvi tu priču pokrenuo, kaže da o tome ne želi zbog istrage.

'Što se tiče situacije o njoj ne bi govorio jer je istraga u tijeku. Hrvatsko zdravstvo nalazi se pred povijesnom prekretnicom. Hoćemo li zadržati socijalno zdravstvo koje njegujemo desetljećima, socijalno zdravstvo ili ćemo dozvoliti profiterima da iz njega izvlače profite i time učine uslugu nedostupnu čovjeku koji nema novaca', rekao je Andrija Hebrang u telefonskoj izjavi.

>> Skandal u zdravstvu: Nepotrebno ozračili 8.500 ljudi?

Medikol grupa s HZZO-om sklopila je ugovor 2007. U četiri godine obavili su 17.000 PET/CT pregleda u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Lani su ih obavili manje od 6.000. Cijena pregleda je 9000 kuna, a 90 posto pokrio je HZZO. Liječnici iz državnih bolnica tvrde da nemaju ništa protiv privatne praske.

'Ja mislim da je ovo vrijeme katarze. Da je ovo kap koja je prelila čašu korupcije u politici, dakle znanosti korupcije, da je napokon došlo vrijeme zdravstvu. I ja sam uvjeren da će se ovo promijeniti', rekao je Ranko Ostojić (SDP) iz KBC-a Zagreb.

'Vjerujte, svi koji su slikani po tim novinama su moji jako dobri kolege i svi su oni slali svoje pacijente i tetke i stričeve i majke također kad je trebalo', poručila je Antonija Balenović iz Medikola.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene