Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za moćnu funkciju

Brkić o najboljem kandidatu: 'To je netko tko ima malo više kose od mene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbori za novog predsjednika HDZ-a održat će se 17. srpnja po načelu 'jedan član - jedan glas'.

Milijan Brkić nakon nakon sjednice Nacionalnog vijeća hDZ-a, kazao je kako je HDZ donio odluku da će se provesti unutarstranački izbori po principu jedan član jedan glas 17.srpnja. Birat će se samo predsjednik stranke. Kandidati moraju prikupiti 5.000 potpisa, a danas nitko još nije najavio kandidaturu.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Crobarometar 25.03.2024. - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV HDZ se oglasio o rezultatima Crobarometra: "Milanović se utopio u vlastitoj rijeci balkanštine i prostaštva"

'Uvjeren sam da ćemo iznjedriti najboljeg kandidata ili kandidatkinju koji će predstavljati HDZ i HDZ će sigurno odnijeti pobjedu i spiječiti da SDP dođe na vlast', rekao je Brkić.

Na izravno pitanje nije želio otkriti hoće li među kandidatima biti i on, ali na pitanje tko je prema njemu najbolji kandidat kazao je: 'Netko tko ima malo više kose od mene'. Također, budući da se ne traži zamjenik stranke – dužnost koju izvršava Brkić, to također daje naslutiti da se on neće kandidirati za mjesto predsjednika stranke.

'Predsjednik ili predsjednica je osoba koja će prvenstveno uživati povjerenje članova HDZ-a, a onda i šireg spektra građana', zaključio je.

Ivana Maletić, koja je pred novinare izašla s Brkićem, na pitanje novinara hoće li se ona kandidrati rekla je : 'Vijeme će pokazati.'

'Jutros se sastalo uže vodstvo HDZ-a i navodno su kao prijedlog na predsjedništvu dali prijedlog da se predsjednika ipak bira po principu jedan član jedan glas. Kao datum izbora spominje se 17. srpnja', izvijestila je ispred središnjice HDZ-a Tatjana Krajač. Podsjetimo, uoči početka sjednice član Predsjedništva Darko Milinović poručio je kako poziva 200.000 članova HDZ-a da ne dopuste da im bilo tko nametne predsjednika.

'Neka predsjednik HDZ-a bude onaj koji je 20 godina i lijegao i ustajao s HDZ-om. Taj koji je krvario za HDZ u proteklom periodu može biti predsjednik', rekao je Milinović i nastavio:

'Pobjednici izbora u zadnjih 20 godina - Ante Sanader, Božidar Kalmeta, Nedijljko Dujić i ja, a mi predstavljamo 50 tisuća članova, danas smo se sastali i dogovorili smo se da će naša izborna jedinica imati jedinstveni stav - da će izbori biti po principu jedan čovjek jedan glas i da budu što prije - 10. ili 17. srpnja.'

Na pitanje hoće li se on sam kandidirati za predsjednika, odgovorio je kako o tome nisu razgovarali i istaknuo: 'Pozivam 200 tisuća članova da ne dopuste da im se nametne predsjednik nego da ga oni izaberu, da to bude istinski HDZ-ovac. A 9. izborna jedinica razmotrit će sve kandidate i odlučiti hoće li ići sa svojim kandidatom'.

Branko Bačić i Franjo Lucić podržavaju Andreja Plenkovića. A je li  Plenković nametnut stranci, Milinović odgovara:

'Gospodin Plenković ima karakteristika koji ga mogu promovirati u predsjednika HDZ-a. On je diplomat, govori pet jezika, no ja sam postavio pitanje imaju li drugi, 200 tisuća članova HDZ-a, pravo kandidirati istinskog HDZ-ovca. Ja ću duboko promisliti o svojoj kandidaturi a nakon toga ću to prvo priopćiti Sanaderu, Dujiću i Kalmeti te potom o tome razgovarati s potpredsjednikom stranke Brkićem i Tomislavom Čuljkom'.

Dodao kako je bilo neozbiljno od stranke Plenkovića kandidirati se dok stranka još ima predsjednika.

Zlatko Hasanbegović kazao je uoči sjednice Predsjedništva kako će njegovu potporu dobiti onaj kandidat za predsjednika koji u svom programu bude protiv Trga maršala Tita.

  'Jutros se sastalo uže vodstvo HDZ-a i navodno su kao prijedlog na predsjedništvu dali prijedlog da se predsjednika ipak bira po principu jedan član jedan glas. Kao datum izbora spominje se 17. srpnja', izvijestila je ispred središnjice HDZ-a Tatjana Krajač.
 

Potpredsjednik stranke Josip Bilaver kazao je da je skloniji da se predsjednik stranke izabere po načelu "jedan član - jedan glas", o čemu će danas odlučiti na najvišim tijelima stranke.

Sanja Putica drži da u stranci imaju dovoljno kvalitetnih ljudi koji mogu pobijediti SDP i lijevu koaliciju na budućim izvanrednim parlamentarnim izborima.

Kalmeta: Uz pravog kandidata pobjedit ćemo SDP

Član Nacionalnog vijeća HDZ-a Božidar Kalmeta izjavio je u četvrtak da HDZ uz čovjeka kojeg hoće birači i stranka može pobjediti SDP na izvanrednim parlamentarnim izborima.

"Uvjeren sam da će HDZ uz pravog kandidata i predsjednika, čovjeka kojeg hoće birači i stranka, pobjediti na idućim parlamentarnim izborima", kazao je Kalmeta novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Na novinarski upit kako komentira izjavu Zlatka Hasanbegovića da će podržati onog kandidata koji se bude zalagao za promjenu imena Trga maršala Tita odgovorio je kako to u ovom trenutku nije važno i prioritetno pitanje. Poručio je da ima puno drugih važnijih i prioritetnijih pitanja koja muče Hrvatsku, na što bi odgovor trebao imati budući predsjednik HDZ-a.

Milijan Brkić otkrio kakav mora biti novi predsjednik HDZ-a

Milijan Brkić, potpredsjednik HDZ-a, koji vodi stranku do izbora predsjednika, kazao je danas novinarima da će danas na tijelima stranke biti odlučeno na koji način će se birati čelni čovjek HDZ-a. 

'Čemu sam ja skloniji? Što većina odluči, tako će biti. Bilo bi dobro kad bi druge političke stranke malo od HDZ-a učile o odgovornosti. Novi predsjednik bit će osoba koja će biti najbolja unutar HDZ-a, koju će iznjedriti članstvo i koja će u sučeljavanju s Milanovićem biti pobjednik...Da se SDP i njegova tiranija ne vrate na vlast', poručio je Brkić.

Na pitanje može li Milanoviću parirati Andrej Plenković, koji je najavio kandidaturu, Brkić odgovara: 'I Plenković i bilo koji drugi kandidat.'

Butković ne želi otkriti hoće li se kandidirati za predsjednika HDZ-a

Tehnički ministar prometa i potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković nije u četvrtak želio novinarima otkriti namjerava li se kandidirati za novog predsjednika HDZ-a, što kao mogućnost spominju mediji.

"Danas će biti sjednica Predsjedništva, a nakon toga i Nacionalnog odbora stranke. Znat ćete koji su bili zaključci na tim sjednicama i nakon toga će krenuti postupak za odabir predsjednika, bit će rokovi za podnošenje kandidatura i onda ćete znati tko će biti kandidati", rekao je Butković novinarima nakon prve sjednice koju je vlada Tihomira Oreškovića održala od kada je opozvana u Saboru.

Upitan ima li osobno takve ambicije, Butković je uzvratio: "Na to pitanje vam neću još odgovoriti".

Kao mogući kandidat za novog predsjednika HDZ-a spominje se i ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić, no on o tome nije želio razgovarati s novinarima.

HDZ je odlučio da ide na unutarstranačke izbore po principu jedan čovjek, jedan glas, kao što je to Tomislav Karamarko napravio prije nekoliko tjedana. Predsjednika moraju izabrati do 21.7.

Kao i za Tomislava Karamarka i tu su uvjeti da se skupi 5.000 potpisa i rok za to je sedam dana. Ako se predsjednik ne izabere u prvom krugu, ide se na drugi krug.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene