Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽE VEĆU CIJENU MLIJEKA

Obrok koji daje svojim kravama košta kao jedan dobar ručak u zagrebačkom restoranu: "Bavljenje ovim poslom danas više nema smisla"

Aktualno Galerija Krava - 1 Krava - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mlijeko - 1 Mlijeko - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mlijeko - 2 Mlijeko - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mlijeko - 3 Mlijeko - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Mlijeko - 4 Galerija 1/7 >>
Cijena mlijeka mogla bi porasti jer proizvođači zahtijevaju veće otkupne cijene. Ako se to ne dogodi, mljekari upozoravaju da će biti prisiljeni prestati s proizvodnjom. Neki su svoje krave zbog toga već prodali.

Restoran s pet zvjezdica. Iako se tako ne čini, obrok koji se daje kravama košta kao jedan dobar ručak u zagrebačkom restoranu za dvije osobe, tvrdi uzgajivač goveda Kristijan Pandek. No, dodaje, mlijeko koje će proizvesti od te skupe hrane ne vrijedi gotovo ništa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

Jer sve ono što farmer kupuje na tržištu otišlo je gore, od hrane, gnojiva, goriva, ali otkupna cijena mlijeka ostala je ista.

"Bavljenje ovim poslom danas više nema smisla i proizvodnja mlijeka je pred izumiranjem. Danas vam je situacija da proizvodnja tog mlijeka košta debelo preko pet kuna, a mi još ne dobivamo ni tri kune za naše mlijeko", objašnjava Pandek.

Traže veću otkupnu cijenu.

"Pretpostavljamo da će cijena litre mlijeka na otkupu morati vrlo brzo doći do četiri kune, što bi za krajnje korisnike značilo određeno poskupljenje, ali ne nešto značajno jer je mlijeko na policama već poskupjelo", tvrdi Mladen Jakopović iz Komore.

Zajedno s njima i mliječni proizvodi. Litra mlijeka u prosjeku je skuplja za dvije kune. I jogurta. Cijena maslaca je u godinu dana porasla za pet kuna. Cijene u trgovinama rastu za isti proizvod, a novac ne ide proizvođačima.

"Nije baš isto, cijena raste, ono na što upozoravaju proizvođači je da raste sporije nego u nekim drugim zemljama EU-a", dodaje ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Zbog tog sporog rasta neke farme stavile su ključ u bravu, druge su smanjili proizvodnju. U prvih jedanaest mjeseci prošle godine proizvodnja mlijeka pala je za četiri milijuna litara u odnosu na 2020.

Tisuću krava manje je u sustavu u samo mjesec dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene