Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zatvara se proizvodnja

Nada za 156 radnika Megglea: Domaća tvrtka iskazala interes za kupnju kompanije

Propast Megglea - Što s radnicima? - 2
Propast Megglea - Što s radnicima? - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Priopćenje: Žito d.o.o. Priopćenje: Žito d.o.o. Foto: DNEVNIK.hr Denis Paradiš Denis Paradiš Foto: DNEVNIK.hr Damir Adžić Damir Adžić Foto: DNEVNIK.hr Milan Bojanić Milan Bojanić Foto: DNEVNIK.hr +4 Propast Megglea - Što s radnicima? - 5 Galerija 1/9 >>
Spas za 280 kooperanata Megglea stiže od jedne domaće mljekarske kompanije. Nude pomoć otkupa mlijeka uz podršku resornog ministarstva. Danas je Uprava održala sastanak sa sindikatima. Radnici će odluku o otkazu dobiti do 31. kolovoza, a novi sastanak s Upravom zakazan je za petak.

Nakon što je tvrtka Meggle najavila odlazak iz Slavonije 156 radnika još uvijek je u šoku. Danas je održan sastanak Uprave i sindikata.

Pročitajte i ovo Proizvodnja mlijeka potpisan sporazum Fortenova kupuje nekretnine i proizvodnu liniju Megglea: Objavili detalje o otkupu mlijeka i zapošljavanju Slika nije dostupna Zatvaraju 31. prosinca Završio sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, odluka Megglea o odlasku konačna. Otkriveno do kada će radnici dobivati plaću

"Prošli smo kroz predloženi program zbrinjavanja viška radnika i dogovorili novi sastanak za petak“, rekao je Denis Paradiš, predsjednik sindikata PPDIV-a Hrvatske.

Razgovaralo se i o stimulativnim otpremninama, ali i o tome tko će sve od radnika ostati do kraja godine.

"Poslodavac bi volio da svi radnici ostanu do 31.12., da li će to biti tako ne možemo reci. Odluku o otkazima svi radnici dobit će 31.8.“, rekao je Paradiš.

A spas za gotovo 160 radnika možda će biti u domaćoj tvrtki Žito koja je istaknula da je zainteresirana.

"Zainteresirani smo za razgovor na temu mljekarske industrije u Osijeku, ali na način koji je poslovno uobičajen uz razgovore sa sadašnjim vlasnicima, dubinsko snimanje stanja u tvrtki te procjenu dugoročne održivosti poslovanja i ulaganja. Ako ideja s pismom namjere i spremnosti na dubinsko snimanje dođe pred nas, mi ćemo se na nju sigurno odazvati“, kažu u Žitu d.o.o..

Što bi bilo dobro jer u posljednjih 10 godina broj proizvođača i proizvedenog mlijeka neprekidno se smanjuju. Danas u Hrvatskoj proizvodimo manje od 50 posto potrebne količine mlijeka, stoga je nužno održati postojeću proizvodnju.

Mljekarima je stiglo olakšanje, pao im je kamen sa srca što će otkup mlijeka ipak teći normalno i što ga neće morati proliti. Najveća mljekarska kompanija Dukat iskazala je spremnost da uz podršku resornog ministarstva pomogne u stvaranju preduvjeta za nastavak otkupa mlijeka. Mljekari pregovaraju s novim otkupljivačima.

"Kad netko pokaže interes da će to preuzeti onda nama isto skida jednu veliku brigu s vrata jer ovo je proizvod koji mora svakodnevno da ide, ne može se čuvati, ne može se čekati“, kaže mljekar Milan Bojanić.

I najveći Meggleov kooperant već je u pregovorima s dva najveća otkupljivača u Hrvatskoj.

"S novom godinom, a postoji mogućnost da i u ovom prijelaznom periodu ukoliko dogovorimo dobre uvjete i prije prijeđemo kod novog otkupljivača“, kaže mljekar Damir Adžić.

I dok se kooperanti ne moraju brinuti, radnicima slijede četiri mjeseca u nadi da će netko kupiti tvornicu od Megglea te ih spasiti od otkaza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene