Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poticanje zapošljavanja

Mlađi ste od 30 i nezaposleni? Država ima 32 milijuna eura - Istražili smo kako će se trošiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladima do 30 godina od trenutka kada se nađu kao nezaposleni država u roku od 4 mjeseca mora dati priliku za zapošljavanje.

Mlađi ste od 30 godina i nezaposleni. Država upravo za vas ima osigurano 32 milijuna eura kojim bi trebala potaknuti zapošljavanje. Istražili smo na što bi se taj novac trebao potrošiti i što vam sve nudi država.

Pročitajte i ovo Što mladi žele? - 4 Izbori pred vratima Oni su ključni za budućnost Hrvatske, no stranke za njih nije briga: "Ovdje vrijede neka druga pravila" Ilustracija Proricanje sudbine Poslodavci krenuli dalje od životopisa: Za odluku o zapošljavanju potrebna je i potvrda gatara i feng shui majstora

Antonija Kraljičković je sa svojih 27 godina i dalje nezaposlena iako je bila korisnik mjere stručnog usavršavanja za 1600 kuna.

'Trenutno sam nezaposlena, ali nadam se da će mi ova godina iskustva pomoći u daljnjem traženju posla', rekla nam je.

Mladima do 30 godina od trenutka kada se nađu kao nezaposleni država u roku od 4 mjeseca mora dati priliku za zapošljavanje.

'Gospodarstvo je počelo otvarati radna mjesta'

'Mora ponuditi zaposlenje, naukovanje, vježbeništvo ili dodatno obrazovanje ako procijenimo da obrazovanje koje taj mladi čovjek ima ne daje šansu da se zaposli u Hrvatskoj', objasnio je za Dnevnik Nove TV ministar Mirando Mrsić.

A takvih je najviše gimnazijalaca koji nisu upisali fakultet. Njima treba pronaći dodatno obrazovanje za ono što tržište traži.

'Osim sezonskog, zapošljavanje u turizmu, u prerađivačkoj idnustriji, IT sektoru', kaže Mrsić.

A za to je potreban poticaj samim poslodavcima.

'Mora se više oslobodit nekih predrasuda i davat mladima šansu za posao bez obzira da li imaju iskustva ili ne, budući da moramo nekad krenut radit', kaže Antonija.

Na burzi u siječnju 12.467 nezaposlenih više

Za otvaranje novih radnih mjesta - poslodavcima povlastice.

'Ukoliko zaposli mladu osobu na neodređeno vrijeme da je onda oslobođena doprinosa bruto 2 na plaću kroz 5 godina. To je mjera usmjerena poslodavcu, ali i mladima. Omogućava da mladi čovjek zasnuje obitelj, da krene u rješavanje svog stambenog pitanja', objašnjava Mrsić.

Za ove mjere na raspolaganju je 32 milijuna eura iz europskih sredstava. U Zavodu za zapošljavanje kažu - raste zapošljivost mladih.

'Prošle godine je preko 250 tisuća ljudi zaposleno od čega je 107 tisuća mladih. Od toga je 89 tisuća mladih zaposleno bez korištenja mjera', rekla nam je Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Jer na kraju, ne zapošljavaju mjere - one su poticaj. Zapošljava gospodarstvo. A sve dok traje kriza, nezaposlenost mladih ostat će jedan od najvećih problema u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene