Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske

Mjere za zaštitu građana, a ne onih koji su doveli do propasti banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske najavio je korake koje će predložiti s ciljem popravka položaj građana, vlasnika oročenih kunskih depozita.

Za daljnju zaštitu potrošača traži se da se poveća visina osiguranog dijela depozita građana i to da se oročeni kunski depoziti građana osiguraju u 100-postotnom iznosu.

Pročitajte i ovo Minusi i krediti; ilustracija - 5 Rast kredita Sad je pravi trenutak da se riješite minusa na računu, ali i zadužite: Presudno je da jedno imate na umu Ilustracija "zauzdavanje inflacije" Banke dižu kamate na štednju, jedna već objavila detalje

Udruga za zaštitu potrošača tvrdi da ovim prijedlogom osiguravaju građanima potpunu sigurnost oročene štednje u kunama.

Traži se da se u Zakonu o bankama izmjeni redoslijed viših isplatnih redova. Iz Saveza udruge za zaštitu potrošača kažu da je neprimjereno i nekorektno prema građanima da se u slučaju stečaja kreditne institucije prvo isplaćuju obveze prema onima koji su svojim (vjerojatno lošim) radom doveli do stečaja kreditne institucije, a nakon toga da se naplaćuju oni koji nisu poduzeli sve što su 'mogli' da do stečaja ni ne dođe.

Građani opravdano strahuju za svoja sredstva

Do ovih je prijedloga došlo zbog stalne najave produbljenja financijske krize, točnije, zbog građana koji se s opravdanjem brinu o svojim sredstvima koja se nalaze u našim bankama.

'Slučaj Credo banke d.d. iz Splita ponovo je otvorio pitanja o sigurnosti depozita koje građani imaju u našim bankama, te ukazao da uspostavljeni sustav zaštite potrošača, vlasnika depozita u kreditnim institucijama nedovoljno štiti građane, vlasnike depozita, a u slučaju stečaja banke, stavlja ih u neprimjereno neravnopravan položaj u odnosu na druge stečajne vjerovnike', stoji u priopćenju Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene