447399
447399
447399
447399
447399

Plenković: Ako Most bude relativni pobjednik izbora, neka Petrov bude premijer

  • , 22.08.2016., 11:13
  • Autor:
  • komentara

Mladež HDZ-a u ponedjeljak je na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu predstavila Program za mlade - 'Biraj bolju budućnost'.

 
 
 
 
\'Neće biti velike koalicije\' (Video: Vijesti u 14)
\'Neće biti velike koalicije\' (Video: Vijesti u 14)

Okupljenima se obratila potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić koja je kazala kako je prije 2 godine čak 50 posto mladih u Hrvatskoj bilo bez posla, a sad je to gotovo svaki četvrti.

'Siguran posao za mlade je u programu HDZ-a', kazala je Maletić i napomenula kako su program za mlade radili u suradnji s poduzetnicima. 'Vi ste ta snaga, vi ste bolja budućnost. Mi obećavamo da ćemo slušati vas i s mjerama se prilagođavati vama', kazala je okupljenima Maletić.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je naglasio kako je Program za mlade - Biraj bolju budućnost došao od strane mladih kao doprinos stranci i svim mladima u Republici Hrvatskoj.

'Za mene je ovo nastavak projekta kojeg smo započeli prije 4 godine kada sam odlučio da sustavno izgradimo mlade politčare HDZ-a. Postoji nekoliko gorućih problema s kojima se susreću mladi. Hrvatska je 3. po nezaposlenosti u EU, a obrazivni sustav nije usklađen s potrebama na tržištu rada. Tu je i pitanje isključenosti nekih mladih od obrazovnog sustava. Ključno pitanje je - stambeno pitanje mladih. Obrazovanje je ključ svakog gospodarstva. Naš obrazovni sustav mora stvoriti ljude koji će biti osposobljeni za radna mjesta budućnosti - moraju imati kritičko razmišljanje, biti kreativni i inovativni i u stanju rješavati probleme. Upravo na tom tragu sastavljen je ovaj program', kazao je Plenković.

Najavio je kako se s mjerama ne ide samo prema mladima koji pohađaju visoko obrazovanje, nego i one koji nisu išli na fakultet.

'A što je s mladima nakon 29 godina? Produljit ćemo rok i omogućiti mladima do 35 godina da poslodavci ne plaćaju doprinose', najavio je Plenković.

Predsjednik mladeži HDZ-a Josip Bilaver je kazao kako je Program za mlade novost u hrvatskoj politici.

'To do sad nikada nismo imali', kazao je Bilaver te dodao kako će HDZ-ova Vlada poduzeti 'hrabre mjere'.

'Mislim da ne tražimo previše, mladi u Hrvatskoj zaslužuju najbolje', kazao je Bilaver te dodao da je ta socijalna skupina dugo zanemarivana - na Zavodu za zapošljavanje nalazi se više od 73.000 nladih od kojih više od polovice traži posao duže od 6 mjeseci.

Kao jednu od mjera koje će uvesti naveo je da kako će poslodavce 2 godine osloboditi plaćanja doprinosa za zapošljavanje mladih na neodređeno vrijeme. Nadalje, država sada sufinancira samozapošljavanje mladih s 25.000 kuna, što oni planiraju povećati na 35.000. Planiraju povećati i broj državnih stipendija na 37.000 te pomaknuti porezni prag za studentske poslove na 50.000 kuna.

'Potrebna je i reorganizacija Zavoda za zapošljavanje. On mora postati servis mladim ljudima', kazao je Bilaver.

Što se tiče stambenog zbrinjavanja mladih planiraju subvencionirati kamate na kupnju prve nekretnine ili izgradnje kuće. Inzistirat će na izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer je 60 5 poljoprivrednog zemljišta - neobrađeno. Tražit će i da mladi poljoprivrednici do 40 godina imaju prvenstvo pri zakupu.

Neće biti velike koalicije, otvoreni za suradnju s Mostom

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon predstavljanja Programa za mlade predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je kazao i kako je neće biti velike koalicije.

'Urbi et orbi kažem - neće biti velike koalicije. Idemo u pobjedu. Otvoreni smo za stranke koje su nam bliske', kazao je Plenković te dodao kako je otvoren za suradnju s Mostom.

'Ako Most bude relativni pobjednik izbora, neka Petrov bude premijer', kazao je Plenković referirajući se na neke kritike iz Mosta. 'Mi smo sasvim jasni. Najbolje je za Vladu da predsjednik ima politički autoritet i da ima izborni legitimitet. Ja se toga držim. Budite uvjereni da one 'kombinacije' nećete gledati za dobro Hrvatske i demokracije.

Naglasio je i kako ukidanja županija  i općina neće biti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se