447534
447534
447534
447534
447534

SAVJETI NAJBOLJEG HRVATSKOG MATURANTA 'Treba se truditi, a ne očekivati rezultat bez rada. Sreća je bitna, ali u manjoj mjeri'

  • , 22.08.2016., 21:56
  • Autor:
  • komentara

Najbolji hrvatski maturant Nikola Jalšenjak gostovao je u Dnevniku Nove TV.

 
 
 
 
Najbolji hrvatski maturant gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)
Najbolji hrvatski maturant gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)

Kako se osjećaš Nikola?

Dobro, sad je već matura davno prošla.

Je li osjećaj splasnuo?

Da, tako je.

Ima li nešto što nisi znao na državnoj maturi?

Na matematici i fizici ne, ali na hrvatskom, pošto sam riješio 95 posto, bilo je grešaka na nekim pitanjima vezanim uz polazni tekst.

Je li baš sve to što ste učili potrebno u životu? Hoće li ti koristiti to znanje?

Smatram da će izravno koristiti samo neki dijelovi u mojem poslu, ali isto tako smatram da je potrebno neko opće obrazovanje koje srednja škola pruža.

Ti želiš matematiku studirati?

Tako je, upisao sam matematiku na PMF-u.

Vidjeli smo ranije u Dnevniku, u Hrvatskoj je puno nezaposlenih mladih ljudi. Što bi ti njima preporučio - kako naći posao?

Mislim da se treba truditi. Ne treba se očekivati rezultat bez rada. I ova moja nagrada je rezultat četverogodišnjeg rada, ali mislim da i puno prije, još u osnovnoj školi, treba početi učiti. Za posao se treba poslije snaći, no do tog još nisam došao.

Misliš li da treba imati sreće?

U nekoj manjoj mjeri sigurno, ali mislim da je rad tu najbitniji.

Ostanak u domovini ili odlazak u inozemstvo?

Zasad ostanak u Hrvatskoj a poslije ćemo vidjeti.

Dosta se u sklopu prosvjeda oko kurikularne reforme pričalo i o nastavnom planu. Nikola, znaš li ti što je disketa?

Naravno da znam. O tome se uči u prvom razredu (srednje škole) u sklopu povijesti informatike.

Je li to uopće neophodno, usprkos dinamičnosti promjena u informatici? S druge strane, hektorović, Marulić, hoće li ti i to koristiti?

Mislim da svakako disketu treba spomenuti na početku informatike, zato što to svi moraju znati i poznavati taj pojam i koliko je on bio važan u povijesti. S druge strane istina je da je informatika predmet koji se puno razvija i gdje bi trebalo uvesti programiranje u sve škole, a ne samo u prirodoslovno-matematičke i zapravo s informatikom početi što prije.

A što se tiče spomenute lektire?

Neki klasici moraju ostati, jer su baza svega drugog što danas čitamo i treba se potruditi i pročitati ih.

Hvala Ti na razgovoru i gostovanju u Dnevniku Nove TV i puno uspjeha ti želimo.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se